a

SKANDAL- ARNAVUT ÖĞRETMENLER TÜRK MÜDÜR YARDIMCISINI İSTEMİYOR

Elena Gjika okulunda skandal

Priştine’nin Türkçe eğitim yapıldığı tek okulu “Elena Gjika” ilköğretim okulunda skandal.

Priştine Belediyesi Eğitim Müdürlüğü tarafından Türkçe eğitimin de yapıldığı Priştine”Elena Gjika” ilköğretim okulu müdür yardımcılığına Türk öğretmen Davut Hamolar’ın atanması kararına, Arnavut öğrtemenler  boykotla tepki verdi. Uzun yıllar öğretmenlik yapan ressam Davut Hamolar’ın dün resmen müdür yardımcısı olarak göreve başlamasını, okuldaki Arnavut öğretmenler  derslere girmeyerek protesto etti.Arnavut öğretmenler okul müdür yardımcısının Türk olmasına açıkça  karşı çıktı.Priştine Belediyesi Eğitim Müdürlüğü tarafından alınan kararın saygılanması gerektiğini savunan okukl müdürü Osman Vitia, Arnavut öğretmenlerden destek almadı.Arnavut öğretmenler karar iptal edilmekdikçe derslere girmeyeceklerini duyurdu.

Türkç e 6’ınci sınıf öğretmeni olan ressam Davut Hamolar, 18 yıldan sonra okul müdürü yadımcısı görevine seçildi.Hamolar, bu  görevde bulunan  18 yıllık Arnavut  öğretmen Shpresa Gashi-Çitaku’nun yerine geçti. Priştine’de 1951 yılından itibaren Türkçe eğitimin yapıldığı bu okulda  18 yıl önce Miloşeviç rejimi tarafından Türk müdür yardımcılığı kaldırılmış,yerine Türk koordinator atanmıştı.1999 yılında Türk koordinatörlüğü  kaldırılarak, okul müdür yardımcılığına Arnavut  görevli getirilmişti.

1999 yılına kadar adı “Vuk Karaciç” olan,Kosova’nın özgürlüğe kavuştuğu 1999 yılında “Elena Gjika”  adını alan ilköğretim okulunda  öğrenim gören yaklaşık 2 bin öğrenciden  200’ü Türkçe eğitim görmektedir.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVA CUMHURBAŞKANLIĞI’NA GELEBİLECEK OLASI İSİMLER

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel