a

BİRİNCİ SINIFA SADECE 1 ÖĞRENCİ KAYIT YAPTIRDI

Mitroviça’da Arnavutça ve Türkçe eğitim verilen Andon Zaku Çajupi ilköğretim okulunda 2 aylık bir aranın ardından ders zilinin çalmasıyla yine çocuk sesleri yankılanmaya başladı. Öğrenciler heyecan içerisinde okul avlusunda koştururken öğretmenlerde içeride son hazırlıkları tamamlıyordu.

Okulda okuyan toplam öğrenci sayısı 560. Türkçe eğitim gören öğrenci sayısı ise 18.  Türk taburu tarafından onarılan ve karma eğitim yapıldığı Türk sınıfında birince sınıfı yalnızca 1 öğrenci kayıt yaptırmış.

Sınıf öğretmeni Bahar Kera, bu yıl sınıfında dördüncü sınıfta 1, üçüncü  sınıfta 4, iknci sınıfta 2 ve birinci sınıfta da 1 öğrencinin ders gördüğünü söyledi. Karma sınıfın eksi ve artılarına değinen genç öğretmen, en büyük eksinin çocukların kafaların karışabileceğini en büyük artısının ise öğrencilerin bir sonraki yıl için derslere aşina olduklarını kaydetti.

Bu yıl tek sevindirici haber eğitim öğretim araçlarında eksiklerin olmaması. Öğretmen Kera, kitapların geldiğini, sınıflarında Türk taburu sayesinde hiçbir eksiğin olmadığını ifade ederek, “tek eksiğimiz öğrenci” dedi.

Geçen yıl 10 Türk öğrencinin eğitim gördüğü anaokulundan gelecek öğrencilerle kalabalık bir manzarayla karşılaşmayı beklesek de yine hayal kırıklığı vardı öğrenci sayısında. Sınıf öğretmeni bunun nedenini şöyle açıklıyor.

“Bunun nedeni biraz da sınıfta karma eğitim yapılması. Ama aileler çocuklarını Türkçe eğitime vermezse derslerin karma sınıfta yapılmasına devam edilir. Öğrenci sayısı artsın ki, böylelikle sınıf sayısı da artsın”

Ailelerin çocuklarını Türkçe eğitime vermemesi belki sosyal yapı gereği belki de eğitimde yaşanan sıkıntılardır ancak görülen şudur ki Mitroviça’da tüm zorluklara rağmen Türkçe eğitim ayakta tutulmaya çalışılıyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

GÜNERİ CİVAOĞLU KOSOVA’DA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş