Kosova hükümeti tarafından sahte malların satışını durdurmak amacıyla kurulan bir görev gücü sonuç veriyor ve korsan malları agresif şekilde hedef alan bölge ülkelerinin bu trendine katılıyor.
Hükümetin korsanlık konusunda sıfır tolerans uygulayacağı yönünde 16 Ağustos’ta yaptığı duyurudan sonraki bir hafta içinde, yetkililer binlerce sahte CD ve DVD’ye el koydu.
Kültür Bakanlığı’nın Telif Hakları Dairesi Başkanı Valon Kashtanjeva konuyla ilgili olarak SETimes’a verdiği demeçte, “Yapılan ilk baskınlarda, Piyasa Müfettişliği yabancı müzik, film ve bilgisayar yazılımı içeren 10 binden fazla CD’ye el koydu … ve bunların sahte olduğu kanıtlandığı takdirde bu ürünleri satanlar hakkında yasal işlem yapılacak.” şeklinde konuştu.
Kashtanjeva, materyallerin korsan sayılmasının nedeninin bunların telif hakkı sahiplerinin yurt dışında olması ve Kosova’da bu kayıtları satma yetkisinin kimseye ait olmaması olduğunu söyledi. Yetkili, el konan materyallerinin çoğunun, piyasa fiyatlarının çok altında, tanesi 1 avrodan satılan filmler ve İngilizce müzik olduğunu kaydetti.
Görev gücünün bir parçası olan Kosova polis teşkilatının siber suçlar birimi, telif hakkı sahipleri tarafından sahte materyal ürettikleri iddia edilen 200’den fazla internet adresi hakkında soruşturma yürütüyor. Bu bağlantıların çoğu yabancı müzik ve filmle uğraşıyor.
Kashtanjeva, “Umarım çok yakında bu siteleri engelleyebileceğiz.” dedi.
Uzmanlar uzun zamandır sahte malların ekonomiye zarar verdiğinden şikayet ediyor. Fikir eserlerine yönelik korumayı artıran Balkan ülkeleri korsanlığı azaltacak, vergi gelirlerini artıracak ve bölgeyi dış yatırımcılar için daha arzu edilir hale getirecek.
Makedonya, Sırbistan ve Hırvatistan’daki hükümetlerin fikir eserleriyle ilgili ihlalleri izleyen bölümleri bulunuyor. Özellikle Sırbistan, 2011 yılında korsan yazılım yüzünden yaklaşık 87 milyon avro zarara uğradı.
Kosova polisi geçtiğimiz ay, Priştine’deki Emra Com’un sahibi Emrush Thaki’yi telif hakları, vergi kaçakçılığı ve sahtecilik yasalarını ihlal etmekten tutukladı.
Kosova polis teşkilatı sözcüsü Brahim Sadriu konuyla ilgili olarak SETimes’a verdiği demeçte, “Polis soruşturmasından elde edilen bilgilere göre, tutuklu bir şirket adı başka bir şirketle sahte sözleşmeler imzalamış ve üçüncü bir şirket tarafından üretilen bütün ürünlerin telif haklarını sağlayarak sonuncu şirketi YouTube’da yapılan yaklaşık 30 milyon tıklama kadar zarara uğratmıştır.” şeklinde konuştu.
Yetkililer bir sonraki hedeflerinin telif hakkı yasalarına aykırı şekilde yasa dışı yoldan ders kitapları basıp dağıtan kitabevleri olacağını söyledi.
Piyasa denetimlerinin başkanı olan Ruzhdi Shehu, görev gücünün sınır geçişlerinde de çalışacağını söyledi.
SETimes’a konuşan Shehu, “Kosova Gümrüğü de görev gücünün bir parçasıdır ve yasal güçlere, daha kesin konuşmak gerekirse başka ülkelerden ithal edilen korsan materyallere karşı bu tür malların sınır denetimi yoluyla destek verecektir. Bu açıdan, uygun yasal belgelere sahip olmayan her türlü ithal ürüne el konacak ve bu ürünleri iç piyasaya sürmeye çalışanlar hakkında resmi işlem yapılacaktır.” dedi.
Priştine’deki Buzuku basımevinin sahibi Artan Zeneli SETimes ‘a bu çabaları desteklediğini söyledi.
Zeneli, “Ders kitaplarının hiçbir kriter olmaksızın ve telif hakkı kanunlarına aykır şekilde basılması ciddi bir sorundur.” dedi./setimes/
TURNUVANIN ŞAMPİYONU TIP MESLEK LİSESİ
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI
TÜRKLER EN ÇOK BU MİLLETE BENZİYORMUŞ!
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU