a

EULEX BOR’DA İNCELEME YAPACAK

Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova’daki Hukuk Misyonu Eulex’in , Kosova savaşında Sırğ güçleri tarafından öldürülen sivillerin Sırbistan’ın Bor demir döküm fakrikasında yaktığına dair iddiaları araştıracağı öğrenildi.

EULEX-in Kayıp Şahıslar Birimi, savaş sırasında öldürülen Kosovalı sivillere ait cesetlerin Sırbistan’a taşındığına dair “Tribuna” gazetesinin yapmış olduğu araştırmasını dikkate aldı .AB Hukuk ve polis  Misyonu –EULEX,  Tribuna gazetesine savaş sırasında Kosova’da öldürülen sivillere ait cesetlerin Sırbistan’a taşındığına dair ve Bor demir – döküm fabrikasında yakıldığı iddiası ardından , gazeteye itiraflarda bulunan  Bor vatandaşı Ivan Pajiç’in açıklamalarını incelemeye aldı.

Görgü tanığı İvan Pajiç’in   Tribuna gazetesine , cesetlerin  bir kaç soğutucu kamyon ile Petrovo Selo’daki toplu mezara getirilirken, bir kamyondan da  cesetlerin  Petrovo Selo yakınlığındaki Bor demir – döküm fabrikasına  götürüldüğünü ve burada yakıldıklarını ifade ettmişti.

Görgü tanığı İvan Pajiç yanı sıra Srbistan’ın dünyaca ünlü insan hakları savunucusu Dr. Nataşa Kandiç de, Bor demir- döküm fabrikasında Kosovalı cestlerin yakıldığını ve bunun için Eulex’e tanıklık yapmak için hazır olduğunu belirtti . Kandiç , Srıp Hükümeti’nin,  bu olayı büyük gizlilik  içinde sakladığını,  ancak büyük baskı yapıldığı halde ortaya çıkarabileceğini ifade etti .

Eulex mahkemesi  tarafından, savaş sırasında Kosova’da yapılan savaş suçlarının izinin silinmesini amaçlayan “At Nalı” operasyonu ispatlandığı takdirde, Sırbistan’ı soykırım suçuyla yargılayacak,  konuyu La Hey savaş suçları mahkemesine de sevk edecek. /T. Kasap/

 

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

HERMAN VAN ROMPUY BUGÜN PRİŞTİNE’DE

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel