a

ARNAVUTLUKTA SEÇİM GALİBİ BELİRSİZLİĞİ

Arnavutluk’un AB ‘ye üye olması için büyük önem taşıyan genel seçimlerin galibinin  belirsizliği Arnavutluk’ta kafaları karştırdı.

Merkez Seçim Komisyonu sandıkların kapanmasından sonra bir kez olsun bir açıklamada bulunmazken Salih Berisha olduğu gibi Edi Rama  da seçimleri kazandıklarını bildirdiler

Saat 19:00  sıralarında  sandıkların  kapanmasından  hemen sonra açıklamada bulunan Edi Rama zaferini ilan etti. Edi Rama parlamentodaki  14o  sandayleden en azında 8o’ni kazandıklarını söyledi. Rama bu zaferle Arnavutluk için AB kapılarının  açıldığını ifade etti . Edi Rama’dan 3o dakika sonra Demokratik Partisi merkezinde düzenlenen  basın toplantısında konuşan Sali Berisha bir kez daha genel seçimleri kazandıklarını iddia etti.

EXSİT –POLL ENSTİTÜSÜ SALİ BERİŞA SEÇİM GALİBİ

İki lider iddialarda bulunurken seçim sonuçlarıyla ilgili ilk açıklama “Exit – Poll” araştırma enstitüsünden  geldi . “Exit –Poll” a göre Sali Berisha’nın başında bulunduğu “İş, Refah ve Entegrasyon” koalisyonu oyların   yüzde 48’ni , Edi Rama’nın başında bulunduğu Sosyalist Parti (SP) liderliğinde oluşturulan ve 40 siyasi partinin katıldığı “Avrupalı Arnavutluk İttifakı”  isimli sol bileşimin ise oyların yüzde 46’sını  kazandı.  Merkez Seçim Komisyonu’nun  tahmini sonuçlarla ilgili açıklaması da büyük sabırsızlıkla bekleniyor .  Seçimlerle ilgli yayın yapan medyalar seçim sonuçlarıyla ilgili bilgi alma konusunda kaosun yaşandığını ileri sürmekteler .

ÇATIŞMA ÇIKTI: 1 ÖLÜ, 7  YARALI

Arnavutlukta gerçekleşen genel seçim olaylı  geçti. Salih Berisha ile Adi Rama yandaşları arasında meydana gelen olaylarda 1 kişi öldü,  7 kişi de yarlandı.

Seçimlerin olaylı geçmesi Arnavutluk’ta üzüntü yarattı. Başbakan Sali Berisha ile  Sosyalist Partisi Başkanı Edi Rama,  olaylar nedeniyle birbirini  suçlarken,  Avrupa Parlamento gözlemcisi Erard Kukan , failerin bulunmasını ve yargı önüne çırkarılmasının  şart olduğunu söyledi . Kukan , seçim gününde kan  dökülmesinin  seçimlere gölge düşürdüğünü ifade etti . Arnavutluk’un Laç kentinde oy kullanma sırasında Sosyalist Parti sempatizanı ile Demokrat parti sempatizanı arasında meydana  gelen sözlü sataşma,  silahlı çatışmaya dönüştü.

SON OY SAYILINCAYA KADAR GÜVENLİK KUVVETLERİ GÖREV BAŞINDA BULUNACAK

Arnavutluk İçişleri Bakanlığı, son oy sayılıncaya kadar herhangi bir olay yaşanmaması için, Tiran’daki , Merkez Seçim Komsiyonu  ve devlet kurumlarının Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri tarafından korunacağını duyurdu.  Arnavutluk’ta 4 yıllık aradan sonra genel seçimler yapıldı.

Oy kullanma hakkına sahip 3 milyon 100 bin seçmeninin yüzde 43 oy kullandı . /T. Kasap/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

1.TÜRKİYE SAĞLIK MEZUNLARI KURULTAYINA KOSOVA’DAN BÜYÜK İLGİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş