a

PRİŞTİNE’DE DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLAMALARI

Çevreye verilen önemin insan varlığına verilen önemle eşdeğer olduğu mesajı ile Kosova’da 5 Haziran Dünya Çevre Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Çevre Günü kutlamalarının adresi, fotoğraf sergisinin açıldığı Priştine’nin ana meydanı oldu.  Sergide teşhir edilen fotoğraflarda, Kosova’nın en güzel yerleri ve çevre kirliliğinin had safhaya  geldiğini kanıtlayan fotoğraflar, katılımcıların büyük ilgisini çekti.

Bu yıl “Çevre Suçları ile Müzacedele” sloganı altında yapılan kutlamalarda konuşan  Kosova Çevre Bakan Yardımcısı İsmail Rudi, çevrenin korunması bilincinin artmasının, Çevre Bakanlığı olarak yaptıkları çalışmalarının odağında olduğunu belirtti. Kosova’da çevreye verilen zararların alarm verici durumda olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı Rudi, “ yasal önlemlerle, çevreyi kirletenlere ve çevreye zarar verenlere karşı  verilen  mücadeleyi yoğunlaştıracağız” ifadesini kullandı.

Kosova’da 2012 yılında  Kosova Polisi bünyesinde kuruluan Çevre Suçları ile Mücadele Birimi’nin, çevreye verilen zararların azaltılmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Kosova Misyonu Şefi Yardımcısı Paivi Nikander,  AGİT’in desteğiyle Kosova Polisi bünyesinde kurulan çevre özel polisini  bundan böyle de desteklemeyi sürdüreceklerini belirtti. Nikander yaptığı açıklamada, çevrenin korunmasının  her ülkenin öncelikli görevi olması gerektiğine işaret ederek , çevre suçları ile mücadele polisinin, çevreye verilen zararların azaltılmasında başarılı olacacağını, polisin bu konuda özel eğitim aldığını kaydetti.

Kosova Polis yetkilsi Florije Hajra da yaptığı açıklamada, Kosova’da çevre özel polis biriminin kurulmasının büyük bir ihtiyaç olduğunu, yasal olmayan orman kesimlerinden, molozları göl kıyılarına bırakanlara kadar, çevreye zarar verenlere karşı  başarılı bir mücadele verileceğine inandığını söyledi.

Kosova’da  Dünya Çevre Günü vesilesiyle  Kosova Çevre Bakanlığı tarafından klasik naylon poşetlerin üretimini yasaklayan ve doğada çözünülebilir  poşetlerin kullanımına onay veren bir yönetmelik de imzalandı./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

PRİZREN’DE BİR BAYAN DAİRESİNDE ÖLÜ BULUNDU!

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş