a

EULEX SORUŞTURMASI SORU İŞARETLERİNE YOL AÇTI

Priştine’de bir mahkemenin, EULEX’in birden fazla savaş suçuna karıştıkları iddiasıyla haklarında soruşturma yürüttüğü Kosova Kurtuluş Ordusu’nun yedi eski üyesi hakkında 30 günlük ev hapsi kararı vermesi, misyonun ilgi alanını sorgulayan tepkilere yol açtı.

Gözaltına alınanlar, 1998 yılında Kosova ihtilafı sırasında yürüttükleri operasyonun konumuna ithafen “Drenica Grubu” olarak anılıyor.

Gözaltına alınandan ikisi, Kosova Kurtuluş Ordusu’nun en yüksek komutanları: şu anda Kosova’nın Arnavutluk Büyükelçisi olarak görev yapan Sylejman Selimi ve Skenderaj Belediye Başkanı olan Sami Lushtaku.

EULEX’in basın açıklamasında, “Söz konusu şahıslar, Kosova Kurtuluş Ordusu’nun Likovac’taki bir esir kampında tutulan sivillerin bedensel bütünlük ve sağlığına tecavüz biçiminde işlenmiş … savaş suçlarından soruşturuluyor.” ifadesi yer aldı.

Selimi’nin avukatı Tome Gashi, müvekkili hakkında herhangi bir suçlama bulunmadığını ve ev hapsine itiraz ettiklerini söyledi.

SETimes’ konuşan Gashi, “Bu davayı kamuoyuna yansıtmanın siyasi bir nedeni olabilir.” dedi. 27 Mayıs Pazartesi günü, binlerce kişi EULEX soruşturmasını protesto etmek için “Tüm Kosova KLA’dır” sloganıyla sokaklara döküldü.

Kosova Kurtuluş Ordusu Mensuplarının Aileleri Derneği Başkanı Zavit Yashari, “Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan Haşim Taçi ve Meclis Başkanı Yakup Krasniki’yi derhal EULEX’in görev tanımını gözden geçirmeye çağırıyoruz.” dedi.

EULEX’in, görev tanımı kapsamında, Kosova’da savaş suçlarının kovuşturulmasında yürütme rolü bulunuyor.

Ancak çok sayıda savaş derneği ve etnik Arnavut, EULEX’in Sırplar tarafından işlendiği iddia edilen savaş suçlarına odaklanmak yerine, eski Kosova Kurtuluş Ordusu mensuplarını “hedeflediğine” inanıyor.

Misyon sözcüsü Blerim Krasniki SETimes’a yaptığı açıklamada, “EULEX savcıları şu anda 101 adet savaş suçları davasını soruşturuyor.” dedi.

Gashi, ev hapsi kararının Belgrad ile Priştine arasında geçtiğimiz günlerde varılan anlaşmanın bir sonucu olduğunu öne sürdü ve buna başkaları da katılıyor.

Kosova’daki Universum College öğretimü üyelerinden Belul Bekaj SETimes’a yaptığı açıklamada, “Kosova’nın kuzeyiyle ilgili anlaşmaya varılması sonrasında, bu ‘yüce’ insanların saldırganlığını ‘yatıştırma’ amaçlı bir ortam yaratılıyor.” dedi.

EULEX, Kosova’nın polis ve adalet sistemindeki rolünden ötürü anlaşmanın uygulanma sürecinde yer alacak./setimes/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

ÖĞRENCİLER MEZUNİYET SINAVINI BOYKOT ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel