a
b
b

KOSOVA BÜYÜKELÇİSİ OZAN PRİZREN’DE KONFERANS VERDİ

Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, “Türkiye Dış Politikası ve Türkiye-Kosova İlişkileri” konulu konferans verdi.

Prizren Üniversitesi’ndeki konferansın açılış konuşmasını yapan Prizren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazlum Baralliu, Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman Kosova’ya destekte bulunduğunu belirterekı teşekkür etti. Büyükelçi Ozan, Türkiye’nin dış politikasının temel prensiplerini Atatürk’ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ve genç cumhuriyeti “Muasır medeniyetler seviyesine yükseltmek” olduğunu söyledi. Ozan, dış politika temel dinamikliklerinden bilgi verirken Türkiye’nin pro-aktif ve önleyici bir diplomasi ile yeni bir Türkiye algısını geliştirdiğine ve uluslararası ve bölgesel organizasyonlarda faal olduğuna işaret etti.

Türkiye’nin önemli jeo-stratejik konumuna vurgu yapan Songül Ozan, petrol ve doğal kaynaklara yakın olduğuna dikkati çekti. “Dünyanın böyle bir bölgesinde bulunması ve bu tür bağlantılara sahip olması sebebiyle Türkiye kendi içine kapanamaz ve kapanmamalıdır” diyen Ozan, bölgede dizi, film, müzik ve moda ile de etkili olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası örgütlerde aktif olan Türkiye’nin bölgede çeşitli inisiyatiflerin öncüsü dolduğuna işaret eden Ozan, barış misyonlarına katkıda bulunarak güvenlik, enerji güvenliği, terörizmle mücadele, organize suçlar, uyuşturucu, silah ve insan kaçakçılığıyla mücadelede önemli katkıda bulunduğunu söyledi. Ekonomide Çin’den sonra en büyük ekonomi kalkınma kaydeden Türkiye’nin dünyanın en büyük 17., Avrupa’nın en büyük altıncı ekonomisi konumunda olduğunu belirten Büyükelçi Ozan, 2012 yılında Dış Ticaret Hacmi 390 milyar Dolar olduğunu söyledi. AB’ye tam üyelik Türkiye’de bütün hükümetlerin stratejik hedefi olduğunu söyleyen Ozan, müzakerelerin farklı sebeplerden durma noktasına geldiğini ve AB’ye katılımı destekleyenlerin oranının son anketlere göre yüzde 20’nin altına geldiğini vurguladı. “Avrupa ekonomisi 2011 yılında yüzde 1.5 oranında büyürken, Türk ekonomisiyüzde 8.5 oranında büyüme sağlamıştır.” diyen Büyükelçi Ozan, son yıllarda Türkiye’de işe girmek üzere Avrupa’dan 100 bin genç Türk’ün Türkiye’ye geri döndüğünü vurguladı.

Balkanlar’da Türkiye dış politikasının temel ilkelerini “Azami ekonomik entegrasyon, Çok etnikli ve çok kültürlü sosyal yapıların muhafaza edilmesi”, “Bölgesel Sahiplik” ve “Kapsayıcılık” ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla tam bir bütünleşme teşkil ettiğini söyleyen Ozan şöyle konuştu:

“Balkanlar sadece siyasi, ekonomik ve coğrafi anlamda değil, tarihi, kültürel ve insani bağlar açısından da Türkiye için öncelik teşkil ediyor. Balkan ülkeleri ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları sayesinde ticaret hacmi 2,9 milyar Dolar’dan (2000) 18,5 milyar Dolar’a çıkmıştır (2011). Türk şirketleri iletişim, bankacılık, maden sektörleri ile otoyolları ve havalimanları inşa ederek bölgenin altyapısında katkı sağlamaktadır. Türkiye bölgenin en büyük yatırımcısı değildir, ancak bölgede yatırımlarını gittikçe arttıran tek ülkedir. (2012 yılında Kosova’da en çok yatırım yapan ülke Türkiye’dir, FDI miktarı 65,6 milyon Euro’dur).”

Bağımsızlığından beri Kosova’nın demokrasisini, devlet kurumlarını ve ekonomisini güçlendirdiğini ve 100’e yakın ülkenin tanıma sağladığını söyleyen Büyükelçi Ozan, Belgrad – Priştine arasında 19 Nisan’da varılan anlaşma iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve bölgenin istikrarı, refahı için hayati önem taşıdığını ve Anlaşmanın bir an önce uygulanması gerektiğini belirtti./E.Tabak/

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

SÜLEYMANİYE DERNEĞİ YURTTA KALAN ÖĞRENCİLER İÇİN KERMES DÜZENLİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL