a

YAZAR ENVER BAKİ’YE SAYGI VE SEVGİ GECESİ

Kosova’da Türk kültür ve sanatının yaşatılmasına en büyük katkıyı sunanlardan biridir Enver Baki. Adem Ağa’nın din dersleri kitabıyla 12’inci hikaye kitabına imza atan yazar Enver Bakanı sanatının 50. yılını kutluyor.

Bu çerçevede Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde Sanatının 50. Yıllında Enver Baki’ye Saygı Gecesi düzenlendi. Geceye, Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo,  Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Milletvekilleri Müfera Şinik, Fikrim Damka ve çok sayıda davetli katıldı.

Gecede ilk olarak yazar Enver Baki’nin, gazetecilikle başlayan ve edebiyata kadar uzanan başarılı yaşam öyküsü anlatıldı. 50. Sanat yılı yanı sıra 70. yaş gününü de kutlayan Baki’ye en güzel sürpriz sinevizyon gösterisinin sonunda yer alan torunları ve çocuklarının tebrik mesajlarıydı.

Sinevizyon gösterisinin ardından Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdür Sadullah Yılmaz eserleriyke Kosova’da Türk Edebiyatına katkı sunan Enver Baki’yi tebrik ederek konukları selamladı. Açılış konuşmaları Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Songül Ozan ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar tarafından yapıldı.

Büyükelçi Ozan konuşmasında, “Enver Baki Kosova’da Türk kültürünün temel direk taşlarından bir tanesi. Türk toplumu Kosova’da yüzyıllardan beri yaşıyor. Ve varlıklarını dilleri ve kültürleriyle koruyorlar. Enver Baki edebiyat adamı olarak kültürü gelecek kuşaklara taşıyan en önemli sanat adamlarından biri. Baki’nin Türk toplumuna katkısı büyüktür” ifadelerini kullandı.

Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ise, Enver Baki’nin yazsdığı eserlerle tüm çocuklara sevda duygusunu aktardığını, çocukların yetiştirilmesinde saygı ve sevginin önemini herkese anlattığını kaydetti. Yağcılar, Baki’nin kültür, sanat, eğitim ve siyasete önemli katkılar sunduğunu ve bugün de Türkçe’nin gelişmesi ve ayakta kalması için çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Enver Baki’yi dostları da unutmadı. Enver Baki’yi anlatmak için kürsüye çıkan dostları, birlikte yaşadıkları anıları ve Baki’nin gazetecilikten edebiyata, tiyatrodan siyasete kadar uzanan başarılarından bahsettiler.

İlk olarak konuşan Kosova Türk İşadamları Derneği Başkanı Nuhi Mazrek, Baki’nin kendini özgü üslubu ile farklılık yarattğını ve hikayelerinde gerçeklik vurgusuyla ayrı bir tarzı olduğunu belirtti. Şerfettin Ömer Baki’nin Tan Gazetesi zamanında sunduğu katkılardan ve gazetecilik yaşamından bahsetti. Ömer, Enver Baki’nin yazam yeteneği olan tüm gençlere ön ayak olduğunun altını çizdi.  Kosova Türk Gazetecileri Derneği Başkanı İbrahim Arslan ise Baki’nin siyasetçi yönünden bahsetti. Arslan, Baki’nin federasyon döneminde milletvekilliği yapmış bir siyasetçi özelliğinin olduğunu anlattı. Yazar Agim Rifat Yeşeren tüm davetlileri kırıp geçiren bir özelliğini anlattı. Yeşeren Baki’nin koluna giren kişinin sevgisinden kurtulamadığını belirtirken, 1962 yılında koluna girdiği hikayeyi bugüne kadar bırakmadığını ifade etti. Gazeteci Ercan Kasap da Baki’nin diğer bir özelliği olan tiyatro özelliğini kendisiyle birlikte rol aldıkları  tiyatro oyununda yaşadığı bir anıyla anlattı. “Enver Baki Türk Edebiyanda, gazeteciliğinde bir çınardır. Yapraklarıyla herkesi kucaklayan bir çınardır” diyen Kasap, bu gecenin Enver Baki’ye saygı gecesinin, sevgi gecesine dönüştüğünü vurguladı.

Son olarak konuşan Zeynel Abidin Ustaibo da, Baki’nin tüm Balkanlar’da Kosova Türklerini tanıttığını dile getirdi. Radyoda yapılan  çocuk tiyatrosuyla kendsine ilk mikrofon heyecanını yaşattığını belirten Ustaibo, Baki’nin Gerçek Derneği’ne sunduğu katkıları da unutmadı.

Konuşmaların ardından Enver Baki’nin torunlarından şiir dinletisi ve mini bir konser verildi.

Gece Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar’ın gazeteci yazar Baki’ye teşekkür plaketi verilmesi ile Enver Baki’nin teşekkür konuşmasıyla son buldu./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

SÜRÜCÜ EHLİYETLERİ SKANDALI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel