a

BAKAN YAĞCILAR’IN TÜRKİYE TEMASLARI

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve beraberindeki heyeti  Türkiye ziyareti çerçevesinde bir dizi temaslarda bulundu.

Ziyaretin amacı Kosova Kamu Yönetimi ve Türkiye Kamu Yönetiminde ki tecrübelerinin aktarılması ve karşılıklı işbirliklerin kurulmasıydı.
Yapılan yazılı açıklamaya göre, Kosova Kamu Enstitüsü- İKAP ve  Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü-TODAİE ile imzalanan protokol anlaşmasından sonra heyet Ankara, Eskişehir ve İstanbulda olmak üzere çok sayıda görüşmeler gerçekleştirdi.
En başta Ak Parti grup toplantısına katılan Bakan ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Mahir Yağcılar T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la kısa görüşmede bulunurken, grup toplantısında yer alan çok sayıda bakan ve milletvekiliyle görüşme ve fikir alışverişi fırsatında bulundu.
Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ ile Başbakanlık binasında gerçekleşen görüşmede Bakan Yağcılar Kosova ve Kosova Türk toplumunda ki siyasi gelişmeler, eğitim sorunları, bu yıl ki eğitim kontenjanları, türkçe yeterlilik sınavı, derneklere desteklerin sunulması ve diğer konular üzerine bilgi verdi. Özellikle türkçe yeterlilik sınavı için  istenilen ücretlerin gözden geçirilmesi gerekliliği ortaklaşa vurgulandı ve çözümlerin üretilmesi yetkililerden istenildi.
Bakan Yağcılar, T.C. Dışişleri bakan yardımcısı Naci Koru ile Dışişler bakanlığında gerçekleştirdiği görüşmesinde kendilerine sundukları desteklerden dolayı teşekkürlerini sunarken aynı zamanda eğitimde destekelerin bundan böyle devam etmesi ve öğrenci sorunların giderilmesi için istemlerde bulundu.
Dıştürkler başkanlığı başkanı Kemal Yurtnaç görüşmesinde de yine ana konu eğitim, bu yıl ki kontenjanlar, derneklere desteklerin sunulması ve iki devlet arasında işbirliğin artırılmasıydı.
Bakan Yağcılar, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan yardımcısı Mustafa Etyemez görüşmesinde iki bakanlık arasında işbirliğin artırılması ve devlet memurları eğitimi konularında destek isterken, Todaie ile yapılan anlaşmanın Kosova Kamu Yönetimine ve Enstitüsüne büyük bir yardım olacağına ve yeni kadroların yetiştirilmesi için  için önemli bir imkan olduğunu ifade etti.
Bakan Yağcılar, yeni vakıf üniversitesi olarak kurulan  ve başarılı adımlarla ilerleyen  Türk Hava Kurumu Üniversitesi kampüsü ve Rektörünü ziyaret etti.  Üniversitede  varolan mühendislik ve bilhasa havacılık bölümünde Kosova’lı öğrencilere kapıların açık olması bakan tarafınca büyük memnuniyetle karşılandı ve bu konuda gelecekte öğrencilere gereken bilgilerin aktarılacağını söyledi.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi görüşmelerinde Rektör Davut Aydın ve diğer öğretim personelinden bilgi alan Kosova Kamu Yönetimi Bakanlığı heyeti ve Bakan Yağcılar özellikle uzaktan eğitim ve e-eğitim konusunda işbirliğin yapılması, kamu personelin sertifika ve diğer programlarından faydalanma olasılığı memnuniyetle karşılandı.
Bakan Yağcılar  9 mayıs 2013 katıldığı Avrasya üniversiteleri Birliği I. Uluslararası Konferansında gerçekleştirdiği konuşmasında Kosova Kamu Yönetiminde memurların eğitim konularını ele aldı ve Kosova’da Türkçe eğitim imkanlarından notlar verdi. Konferansı örgütleyen Aydın Üniversitesi Müteveli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, Rektör Yadigar İzmirli ve çok sayıda diğer üniversite rektörleriyle görüşen Bakan Yağcılar, Türkiye’de en başarılı vakıf üniversitelerden biri olan Aydın Üniversitesinin Kampüsünü gezme  ve beş sene içerisinde güçlü bir Üniversiteye nasıl ulaşıldığını görme fırsatına sahip oldu.  Aydın Üniversitesinin de Kosova Öğrencilerine kapıların açık olduğu hem Rektör hem de sayın Mustafa Aydın tarafından ifade edildi.
Bakan Yağcılar Türkiye ziyaretinin İstanbul bölümünde Bayrampaşa Belediye başkanı Atilla Aydıner ve Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir’le görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde belediye çalışmalarından bilgi alınırken aynı zamanda Bakanlık ve bu belediyeler ile yapılabilecek olası işbirlik konuları ele alındı. İki belediye başkanı da Kosova’nın öneminden bahsederek her çeşit yardıma hazır olduklarını bildirdiler.
Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar Türkiye ziyareti esnasında ayrıca  “Prizrenliler” Kültür ve dayanışma derneği başkanı Nezih Liman ve diğer yöneticileriyle bir araya gelerek gelecek günlerde yapılacak Bir Kofer Bir Sandık projesiyle ilgili  fikir alışverişinde ve desteğinde bulundu.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MISIR KOSOVA’YI TANIDI!

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş