a

LİSBA: DERS KİTAPLARI İSLAM VE OSMANLI KARŞITI İÇERİKLERDEN TEMİZLENSİN!

“İslami Hareket KATIL” (Levizja İslame Bashkohu) LİSBA, Kosova Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği dilekçede, ders kitaplarında  İslam ve Osmanlı hakkında yazılan tüm hatalı düşünce, ibare ve  içeriklerin düzeltilmesini talep etti.

“Gazeta Express” gazetesinde yayımlanan haberde,  LİSBA’ya başvuran vatandaşların  tercümanı olan  Katıl İslami  Hareketi, gerek Kosova Hükümeti , gerek ise Kosova Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği dilekçesinde, okullarda  öğrencilere okutulan ders kitaplarında yer alan hatalı  metinlerin, Kosova nufüsünün çoğunluğunu  incittiği ve aşağılandırdığını belirttiği  kaydedildi.

Ders kitaplarında yazılanlarla, Kosova’da Müslümanlar hakkında yanlış düşünce ve görüşlerin oluşmasına zemin oluşturulduğu belirtilen dilekçede, ders kitaplarında, kitap müeliflerinin başka bir dine öncülük verdiklerine işaret edildi.

Dilekçede, “Kosova vatandaşları Katıl İslami Hareket aracılığı ile, hükümetten ve ilgili kurumlardan, Kosova’da ilköğretim ve orta okullarda okutulan ders kitaplarında yer alan hatalı içeriklerin düzeltilmesini talep  etmektedir. LİSBA, ayrıca, ders kitaplarında Osmanlı İmparatorluğu  hakkında kullanıllan yanlış sözcük ve ibare ile yer alan paragrafların çıkarılmasını talep etmektedir” ifadelerine yer verildi.

LİSBA, Osmanlı karşıtı ibare ve paragrafların Osmanlı’yı,  Arnavutların düşmanı olarak gösterdiği, bu görüşlerin de, Osmanlı’yı destekleyen ve Osmanlı’ya karşı çıkan Arnavutları ikiye bölmeyi amaçlayan  Slav akademisyenlerinin tezleri olduğuna dikkat çekildi.

Dilekçede, Fehmi Rexhepi  ve Frashër Demaj tarafından yazılan ilköğretim okullarının 6’ıncı sınıflarında okutulan, Bajram Shatri ve Erlehta Mato tarafından yazılan Vatandaşlık  Ahlakı, Isa Bicaj ve Arbër Salihu tarafından  yazılan ve 7’inci sınıflarda okutulan tarih kitabı, Erlehta Mato dhe Bajram Shatri tarafından yazılan ve  7’inci sınıflarda okutulan Vatandaşlık Ahlakı kitabı ve diğer ders kitaplarında, İslam’ı küçük düşüren,  gerçeklerden  yoksun içereklere yer verildiğini, bu kitaplarda Osmanlı’nın, Arnavutların en büyük düşmanı olarak gösterildiği bellirtildi.

İslam’a ve Osmanlı’ya karşı tüm içeriklerin somut olarak örnekleriyle yazıldığı dilekçede, 9’uncu sınıflarda okutulan tarih kitabında, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülklerden biri olmasına karşın  Türkiye’nin hiç bir şekilde anılmadığı ileri sürüldü.

Orta okullarda da okutulan tarih ve diğer ders kitaplarında durumun vahim olduğu belirtilen dilekçede, tüm içeriklerin Arnavut tarihindeki  katolik  büyüklerin eserlerine yer verildiğini, söz gelimi, Arnavutluk’un bağımsılzığını ilan eden İsmail Qemali’nin namaz kıldığının gizlendiği, Jusuf Bajraktari, İsa Bicaj, gibi tarih yazarlarının, katlolik büyüklerineden övgüyle söz edildiği, lise 11’de okutulan  ve mülefisi Sabri Hamiti’nin olduğu edebiyat ders kitabında Osmanlı’ya karşı nefret duyan hristiyan yazarların eserlerine yer verildiği, Prizren Birliği’nin, Osmanlı’ya karşı ayaklanma hareketi olarak gösterildiği belirilerek, diğer örneklere yer verilmektedir.

Haberde, Kosova Eğitim Bakanlığı’nın  dilekçe konusunda yorum yapmayarak,  suskun kalmayı tercih ettiği belirtildi. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

“KUZEYDE HER KOŞULDA EGEMENLİĞİMİZİ SAĞLARIZ”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş