a
b
b

“TÜRK ÖĞRENCİLERDEN İSTENEN SERTİFİKA BİR HAKARETTİR”

Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görmek isteyen Kosova’daki Türk lise son sınıfı öğrencilerine yeni sınav sisteminin koyduğu Türkçe Yeterlilik Sınavı tepki çekti. 1951 yılından bu yana ilkokuldan üniversite düzeyine kadar resmi olarak Türkçe eğitimin verildiği Kosova’da, Türk öğrencilerden 75 Euro karşılığı yapılacak olan Türkçe Yeterlilik Sınavı’na öğrenciler, veliler yanı sıra Kosova Demokratik Türk Partisi’nden (KDTP) tepki geldi. Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinin 75 Euro para karşılığı gerçekleştireceği Türkçe Yeterlilik Sınavı Mayıs ayı sonunda gerçekleşecek. Büyük Öğrenci Projesi çerçevesi altında Türkiye’de eğitim görmek isteyen öğrencilere uygulanan TCS sınavı geçtiğimiz yıl kaldırılmış yerine yeni mülakat sisteminin getirilmesi büyük tepki çekmişti. TCS sınavının kaldırılmasıyla yeni uygulanan mülakat sistemiyle birlikte Türkiye’de eğitim görecek olan öğrencilere Türkçe Yeterlilik Sınav şartı da getirildi. Ekonomik açıdan zor günlerin yaşandığı ve asgari ücretin 150 Euro olduğu Kosova’da, Türk öğrencilere Türkçe Yeterlilik Sınavı yanı sıra 75 Euro istenmesine tepkiler artıyor.

 

Türk Vekil Damka: “Türkiye’nin Kosovalı Türk öğrencilerden istediği Türkçe sertifika hakaretten başka bir şey değildir”

Konuyla ilgili DHA mikrofonlarına konuşan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Fikrim Damka, bu uygulamanın Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinde geçen yıl başladığını söyledi. Damka şunları söyledi: “Biz Kosova Demokratik Türk Partisi – KDTP olarak geçen yıl da tepkimizi koymuştuk ve bu yıl da yaptık. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı nezdinde özellikle bizi ziyaret eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’ya ilettik ve bu yıl bunun olmasını beklemiyorduk. Aslında bizim Türk öğrencilere böyle bir belgenin verilmesi veyahut alınması çok abes ve saçma olarak görüyorum. Çünkü bizim öğrenciler zaten ana okuldan başlayarak lise son sınıfa kadar eğitimlerini Türkçe olarak görmekteler. Ki bunun içerisinde Türk Dili ve Edebiyatı dersleri de var. Böyle bir Türkçe Yeterlilik Sınavı’nın bizim öğrencilerden istenmesi hakaretten başka bir şey değil. Böyle bir sınavın kaldırılması için Büyükelçilik ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri düzeyinde girişimlerde bulunduk. Yani Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinin bir belgesiyle bizim 12 yıl Türkçe eğitim görmüş olan öğrencilerin diplomasından üstün tutulması, Kosova’daki Türkçe eğitime bir darbedir. İnanıyorum ki bu en kısa zamanda düzeltilecektir. Geçtiğimiz yıl da aynı sınav yapıldı ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinin verdikleri sertifikalar, Türkiye’deki birçok üniversite de bile kabul edilmedi” ifadelerini kullandı.

 

Eğitimci Derviş: “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Başbakanı Kosovalı Türk Öğrencilerden özür dilemeli”

 

Kosova’daki Türkçe eğitimde 44 yıl görev yapan ve bu yılki sınava  kızı girecek olan eğitimci Ferhat Derviş’te, “Türkiye bizi buralarda Türk olarak kabul etmiyor” ifadelerini kullandı. Derviş şunları söyledi: “Türkiye’den Kosova’ya gelen bazı yetkililer olsun burada görev yapan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği de olsun, bizlere sadece etnik kökenli kardeşlerimiz diyor, yani burada Türk kelimesi sakıncalı olmaya başladı Türkiye için. Ben buradan Türkiye’deki Türk kardeşlerime söylemek istiyorum; biz Türk kökenli insanlarız. Kosova’da 62 yıldır Türkçe eğitim yapılmakta. Çok gülcü bir eğitim var. 1970’lerde eski Yugoslavya döneminde Türk toplumu Avrupa’nın en eğitimli bir azınlığı idi. Kosova devletinin lise son sınıf öğrencilerine uyguladığı 40 soruluk mezuniyet sınavı yapılmakta; Türk Dili ve Edebiyatıyla ilgili sorular. Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinde ise yapılacak olan sınav Türkçe Yeterlilik Sınavı. Bizim çocuklarımız Kosova’nın uyguladığı sınavda Türk Dili ve Edebiyatı sınavına giriyor, diğer taraftan da Türkçe Yeterlilik Sınavı. Bu sınavla Türkiye’deki üniversitelerde Türkçeyi anlayacak kadar biliyorlar mı maksadıyla yapılıyor. Ne kadar ters bir şey. 13 yıl burada Türkçe eğitim görüyorlar ve bu öğrencilere Türkçeyi biliyor musun sorulması bu büyük bir cahillik. Birilerinin amacı Kosova ve Makedonya’da Türkçe eğitimi yıkmak mı. Birde 75 Euro gibi bir para, bu kadar mı ucuz bizim Türkçemiz. Bu Laleli’deki tezgahtarlar gibi ver 75 Euro al Türkçe sertifikayı. Bizim buradaki bu tertemiz çocuklarımız bunu anavatandan hak etmemiştir ve hak etmiyor da. Bizleri burada Sırp rejimi olsun Kominizim rejimi olsun kimse yıkamadı ve yıkamaz da. Biz burada Türkçe eğitimi yıkmak için kararlıyız. Ama gerekirse bizim çocuklarımız 75 Euro’yu da verir bu sınava da girer. Buradan Türkiye’deki kardeşlerimize seslenmek istiyorum, Balkanlar’daki bu eğitimi kaybederlerse buralara geldiklerinde kendilerini yabancı hissedecekler. Çünkü burada Türkçe konuşan insan bulamayacaklar. Biz burada Türkiye’nin Avrupa’ya açılan arka bahçesi değil ön bahçesiyiz. Bu sınav şartının getirilmesi Türkiye Cumhuriyeti Başbakanından başlayarak cumhurbaşkanı dahil bu çocuklardan özür dilemeli” dedi.

 

Öğrencilerle yaptığımız röportajlarda çok zor durumda kaldıklarını ve böyle bir sınavın uygulanmasından korkmadıklarını ancak ekonomik olarak 75 Euro ödemek zorunda kaldıkları için sıkıntılı olduklarını söylediler./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAŞBAKAN HASHİM THAÇİ TÜRKİYE’DE

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş