a

“KÜRESELLEŞEN DÜNYADA DOĞRU, TARAFSIZ GAZETECİLİK DAHA ZOR”

Kosova Türk Gazeteciler Derneği 3 Mayıs Uluslararası Basın Günü vesilesiyle yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada özgür basının güçlenmesine vurgu yapıldı:

“KTGD olarak, 3 Mayıs  Uluslararası Basın Özgürlüğü Günü’nde gaztecilerin görevlerini özgür bir şekilde yapabilmeleri için büyük gayretler içinde olduklarının tanığıyız.

Günümüzde küreselleşen dünyada,  gazetecilerin, doğru, tarafısz  ve güvenilir  gazeteciliğin daha  da çok zorlandığı ayrı bir gerçektir. Bu  durum ise kamuoyunu, Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin 19 Maddesi’nde belirtilen temel insan haklarından biri sayılan tam ve doğru haberden yoksun bırakmaktadır.

Kosova’da aradan yıllar geçse de öldürülen  gazetecilerin faillerinin hala yakalanamadıkları, gazetecilerin görevlerini yaparken şiddete maruz kaldıkları, engellendikleri, çeşitli şekilde tehdit edildikleri gözlenmektedir. Öte yandan, gazeteciler, yasal hakkı olmasına rağmen haber kaynaklarına ulaşmakta çeşitli güçlüklerle karşılaştıkları görülmektedir. Yeni Kosova Ceza Yasası’na özgür gazeteciliği engelleyebilecek maddelerin sokulması için, özgür medya karşıtı çevrelerin uğraşları da gözden kaçmamıştır.

Öte yandan, devlet kurumlarının ayrım yapmadan, bütün medyalara eşit destek sunmaması, özellikle  çok etnikli ülkemizdeki etnik toplulukların medyalarına olumsuz şekilde yansımaktadır.   Durumdan,Türkçe medya da payını almaktadır, ne yazık. Öyleki, hizmet niyetiyle büyük bir özveri ve heyecan içinde  yeni yayınlanmaya  başlayanTürkçe gazete ve dergilerin, birkaç sayı sonra çıkamaz oluyor.

Medyanın toplumun aynası olduğu görüşünden hareket ederek, KTGD  olarak, bu aynada Kosova’yı barış içinde istikrarlı, çok etnikli, Avrup demokrasi değerlerini benimsemiş, basının daha özgür ve güçlü olduğu bir ülke olarak görebilmek dileğimizdir.

Fırsattan yararlanarak, 3 Mayıs – Dünya Basın Özgürlüğü Bayramı’nı kutluyor, özgür düşünmenin, özgür konuşmanın ve yazabilmenin ne kadar büyük bir nimet olduğu bilinci içinde, özgür basının güçlenmesini ve uğurda gazeteciler arasında dayanışmanın artması temmenimizdir.”

                                                                                             İbrahim Arslan

                                                                                          KTGD Yönetim Kurulu  Başkanı

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAKAN YARDIMCILARINA ÖDENEN ASTRONOMİK RAKAM

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş