a

TİKA ENGELLİ ÇOCUKLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı – TİKA, bölgedeki eğitim kalitesini arttırmayı amaçlayan projelerine bir yenisini daha ekledi. Geçtiğimiz yıl Prizren’deki “Lef Nosi” Zihinsel Engelliler Okulu’na yapılan kapsamlı desteğin ardından TİKA, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Priştine’nin “Perparimi” Zihinsel Engelliler Okulu’nun spor salonunun donanımını gerçekleştirdi.

Okul yönetimi tarafından düzenlenen açılış törenine T.C.Priştine Büyükelçisi Songül OZAN, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Danışmanı Ragip Xhoshi, TBMM İstanbul AK Parti Milletvekili Gülay DALYAN, Kosova Eski Cumhurbaşkanı eşi Nezafete SEJDİU, TİKA Kosova Program Koordinatörü Adem URFA, Priştine Belediyesi Eğitim yetkilileri, Perparimi Okulu eğitici personeli ve öğrenciler katıldı.
“Perparimi” Zihinsel Engelliler Okulu Müdürü İgballe POTERA açılış konuşmasında, TİKA’nın yardımıyla çocukların fiziksel gelişimlerini destekleyecek “Sağlıklı Bedende Sağlıklı Ruh” Projesini başarıyla sonuçlandırdıklarını ve artık okulda öğrenim gören çocukların hayallerinin gerçek olduğunu belirtti. Çocuklarımız bu güzel desteği daima yaşatacaklar sözleriyle konuşmasına devam eden Potera, bu vesileyle sunmuş oldukları değerli destekten dolayı, öğrencileri, öğretmenleri, ebeveyinleri ve kendi adına TİKA’ya, T.C. Priştine Büyükelçiliği’ne teşekkürlerini iletti.
TİKA Kosova Koordinatörü Adem URFA yaptığı konuşmasında, TİKA olarak Kosova’da önemsedikleri sektörlerden birinin eğitim sektörü olduğunu ve eğitim altyapılarının iyileşmesi açısından çok sayıda proje ve faaliyet gerçekleştirdiklerini belirtti. Urfa konuşmasının devamında, “Toplumda daha fazla ilgi ve şefkate ihtiyaç duyan engelli kardeşlerimize desteğimizi onların sürekli yanlarında olmamızla gösteriyoruz” diyerek geçen yıl Prizren’deki “Lef Nosi” Zihinsel Engelliler Okulu’na sunulan desteği hatırlattı. Bu güzel okulda okuyan çocuklarımızın daha iyi şartlarda beden eğitimi yapabilmeleri için bir altyapı olduşturulduğunu belirterek, artık perparimi öğrencilerinin uluslararası spor yarışmalarında daha iyi dereceler elde edeceğini belirtti. Okul müdürüne, Kosova Eğitim Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.
Bilim ve Teknoloji Bakanı Danışmanı Ragip Xhoshi de konuşmasında Kosova Eğitim Bakanı adına bu güzel okula yapılan yatırımdan dolayı Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti.
T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da TİKA’nın Kosovalı kardeşlerini desteklemek amacıyla bir çok alanda faaliyet yürüttüğünü ancak bu projenin daha farklı olduğunu söyledi. Büyükelçi Ozan, TİKA’nın engelli çocukları unutmadığını ve

gerçekleştirdiği projelerle onların her zaman yanında olduğunu belirtti. Böyle güzel bir okulda engelli çocukları sosyal hayata daha güçlü bir biçimde kazandırabilmek amacıyla TİKA tarafından yapılan yatırımın çok anlamlı olduğunu ifade etti.
Son olarak konuşmasını yapan TBMM AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay DALYAN, güzel memleket dost ve kardeş ülke Kosova’nın kuruluşunun 5. yıldönümünde bu kadar güzel bir okul görmek başarının ilk adımı olarak değerlendirdiğini ve engelli evlatlarımızı topluma kazandırmak Türk halkı olarak Kosova’daki tüm kurum ve kuruluş temsilcileriyle birlikte Türkiye’nin her zaman Kosova’nın yanında olacağını ifade etti.
Konuşmaların ardından kordele kesilerek, spor salonuna heyecanla girmeyi bekleyen öğrencilerle birlikte spor salonu gezildi. Büyük bir sevinçle basketbol toplarını eline alan öğrenciler potaya basket atmak için aralarında yarıştı.
Priştine’nin “Perparimi” Zihinsel Engelliler okulu 1985 yılından bu yana hizmet vermektedir. Okulda 150 öğrenci öğrenim görmektedir. 2011 yılında Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yeni hizmet binası inşa edilen okula bütçe yetersizliği nedeniyle spor salonu donanımı temin edilememişti.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KEK ÜLKE ÇAPINDA PROTESTO EDİLDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel