a

15 MADDELİK ANLAŞMA

AB Dış İlişikiler Yüksek Temsilcisi Catharine Ashton’un kolaylaştırıcılığında Kosova ile Sırbistan başbakanları Hashim Thaçi ile İvica Daçiç arasında yapılan 10’tur görüşmede sunulan anlama önergesinin 15 maddeden ibarer olduğu öğrenildi.

Anlaşma önregesinin Kosova tarafından kabul edildiği, Sırbistan tarafından da reddedildiği  bildirildi.

Sırbistan’ını , Kosova’nın uluslararası örgütlere üye olmasını öngören 14’ünci maddeye ittiraz ettiği, anlaşmanın da bu madde yüzünden imzalamasının  uzadığı ileri sürüldü.

Kosova ile Sırbistan rasındaki ilşikilerin normalleşmesini amaçlayan anlaşma önergesindeki maddeleri özeti şöyle:

  1. Sırpların çoğunlukta olduğu belediylerden kurulacak olan Sırp belediyler Birliği, üyelerin rızasıyla diğer belediyelerin de üyeliğine açık olacak.
  2. Belediyeler Birliği’nin tüzüğü olacak.
  3. Kurumlar, Kosova’da mevcut kurumların kurulduğu elşit şartlarda kurulabilecek.
  4. Belediyeler Birliği’nin yetkileri, Avrupa Özyönetim Haritası ve Kosova yasalarına uygun  şekilde  belirlenecek.
  5. Belediyeler Birliği, merkez idarenin verdiği izin çerçvesinde ek yetkileri olabilecek.
  6. Belediyeler Birliği merkez idarede temsil edilecek ayrıca Topluklular danışma Konseyi’nde üyesi olacak.
  7. Kosova Polisi isminde Kosova’da tek bir polis teşkilatı olacak.
  8. Kosova’nın kuzeyinde görev yapavak polis mensupları, Kosova Polis Teşkilatı ile entegre olacak ve polis mensupğları, aylık ücretlerini kosova polisi’nden alacak. Sırp güvenlik oluşumları mensuplarına Kosova’nın ilgili oluşumlarında görev almaları önerilecek.
  9. Kosova’nın kuzeyinde tek bir polis müdürü olacak. Sırp olacak polis  müdürü Kosova İçişleri Bakanlığı tarafından atanacak.
  10. Kosov a kuzeyinde Kosova’nın yasaları geçerli olacak. Adliye personeli bı sistem ile entegre olacak.
  11. 2013 yılında yapılacak olan yerel seçimler AGİT’in destepi ile, Kosova yasalarıbna uygun şekilde yapılacak.
  12. Anlaşmanın uygulanmasını  yol haritası hazırlanacak.
  13. Taraflar bu yıl içinde enerji ve telekom konularında anlaşacak.
  14. Uluslarası örgütlere üyelik taraflarca engelenmeyecek. /  Bu madde Sırbistan tarafından reddediliyor/
  15. Anlaşmanın uygulanması için AB’nin gözteiminde Kosova ile Sırbistan temsilcilerinden oluşacak bir komisyon kurulacak.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA POLİS OPERASYONUNDA 30 GÖZALTI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel