a

ULUSLAR ARASI TÜRKÇE TİYATRO FESTİVALİNDE KOSOVA DA VAR

 

Bu yıl altıncısı 14-24 Nisan’da gerçekleştirilen “Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali”ne Kosova da ktılıyor.

Konya  geçen 5 yıl içerisinde 35 ülkeden 69 farklı oyun sergileyen yaklaşık bin 200 sanatçıyı ağırladı.

Kosova yanı sıra,  Uluslar arası Türkçe Tiyatro yapan Festivale, Azerbaycan, Makedonya, Bulgaristan, Dağıstan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Balkarya, Irak Kerkük ve Kazakistan’dan tiyatrocular katılıyor.

Etkinlikleri 5 yıl boyunca destekleyenlere teşekkürlerini sunan Bilgin,festivalin açılışında yaptığı konuşmada, “Tiyatro farklı ırklar, etnik gruplar ve inançlar arasında en samimi diyaloğun kurulmasını, insanların ve buna bağlı olarak kültürlerin her türlü farklılığına rağmen birbirlerini anlayabilmelerini sağlar. Çünkü insanoğlunun ortak değerleri olan adalet, eşitlik, vicdan, sevgi gibi temel kavramlar, tiyatro sanatının da temel sorularıdır. Bizlere yeni bir dünya, yeni bir ufuk açan, biz insana yakışan, duygu ve düşüncelerle birleştiren tiyatro aslında toplumsal bir mucizedir. Festival boyunca bu mucizeye ortaklık ederek, hayatımıza yeni anlamlar ve renkler katacak olan gelen dostlarımızla birlikte olacağız “ ifadelerini kullandı.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da Konya’nın kadim kültürün başkenti olduğunu belirterek, bu yıl kentin “Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali” ile 4 önemli kültür etkinliğine ev sahiplik yapacağını bildirdi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DOĞRUDAN DİYALOG OLMAYACAK!

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel