a

PRİŞTİNE İLE TRAKYA ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

Trakya Üniversitesi ile Priştine Üniversitesi arasında “Mevlana Değişim Programı” kapsamında öğrenci ve öğretim üyesi  değişimine imkan tanıyan işbirliği anlaşması imzalandı.

İşbirliği anlaşması , Kosova ziyaretini gerçekleştiren  Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ile Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Gashi tarafından, Priştine Üniversitesi Rektörlüğü’nde  imzalandı.

İki üniversite heyetlerinin hazır bulunduğu imza töreninin ardından açıklama yapan  Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, bugünün  çok önemli bir gün olduğunu ve  Mevlana programı kapsamında Trakya ile Prtiştine Üniversiteleri arasında imzalanan  işbirliği anlaşmasının , dünyada bu program açısından imzalanan  ilk anlaşma olduğunu belirtti.

“Bu anlaşma Türkiye ile Kosova arasında çok iyi olan ilişkilere yeni bir akademik boyut kazanacak. Mevlana programı ile farklı dallarda öğrencilerin değişimi ile iki üniversite arasında olduğu gibi öğretim üyelerinin değişimi ile, iki üniversite de işbirliği alanında büyük bir ivme kazanacaktır, akademik gelişme gösterecektir. Bu, iki ülke arasındaki  ilişkileri de ivmelendirecektir” şeklinde konuşan Rektör Yörük, bu anlaşmanın dünyada ilk defa Kosova, dolayısiyle Priştine Üniversitesi  ile yapılmasının, kendileri için ayrı bir mutluluğa vesile olduğunu kaydetti.

Türkiye’de Arnavut Dili ve Edebiyatı eğitimi veren tek üniversite olduklarını belirten Rektör Yener Yörük, Priştine Üniversitesi’nden alacakları yardımlarla ve bilimsel desteklerle Trakya Üniversitesi’ndeki Arnavut Dili ve Edebiyatı bölümünün daha da geleceğini söyledi.

Rektör Yörük, Trakya Üniversitesi’nde eğitim gören  35 bin öğrenciden 1200 öğrencinin Balkanlardan gelen yabancı öğrenci olduğunu hatırlattı.

Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Gashi de yaptığı açıklamada, Trakya Üniversitesi ile çok önemli bir anlaşma imzaladıklarını, bu anlaşma çerçevesinde her iki üniversite öğrencilerinin, karşılıklı olarak Priştine ile Trakya üniversitelerinde 30’ar ay kalacaklarını belirtt. Öğrencilerin, gerek  Bachelor gerek lisans  eğitim düzeyini bu üniversitelerde tamalayacaklarını kaydeden Rektör Gashi, Priştine Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı ile Trakya Üniversitesi’nde Arnavut Dili ve Edebiyatı bölümlerine sahip olan Priştine ile Trakya üniversitelerinde,  dil ve filoloji dalları yanısıra öğrencilerin matematik, tıp,  mühendislik gibi dallarda da eğitim görebileceklerini söyledi.

İki üniversite öğretim üyelerinin de karşılıklı olarak birer hafta konuk profesor olarak ders vereceklerini belirten Rektör İbrahim Gashi,  bu işbirliğinin Mevlana programı sayesinde gerçeklecek olmasından dolayı teşekkürlerini ifade etti.

İmza töreninde Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Sadullah Yılmaz da hazır bulundu.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve beraberindeki heyet, Kosova temasları çerçevesinde Kosova Eğitim Bakanı Ramë Buja ve Kosova  Sağlık Bakanı Ferid Agani tarafından da kabul edildi. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

“SIRBİSTAN’A TESLİMİYET ANLAŞMASI ÖNERİLİYOR”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş