a

KOSOVA VE TÜRKİYE ASKERİ İŞBİRLİĞİNİ İLERLETİYOR

Kosova ve Türkiye, başta askeri işbirliği alanında olmak üzere ikili ilişkilerini derinleştirmeye devam ediyor.

Kosova Güvenlik Çalışmaları Merkezi baş araştırma görevlilerinden Mentor Vrajolli SETimes ‘a verdiği demeçte, Türkiye Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Şubat ayında Priştine’ye yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki önemli bir faslın başlangıcı olduğunu söyledi.

Kosova, güvenli sektöründe stratejik bir gözden geçirme gerçekleştiriyor ve önümüzdeki birkaç yıl içinde de bu sürecin Kosova Güvenlik Gücü’nün ülke ordusuna dönüşmesiyle sonuçlanması bekleniyor.

 

SETimes’a konuşan Vrajolli, “Büyüklüğüne rağmen, bir ordu kurmanın kendi bedeli var.” dedi.

“Bu yüzden de, Türk ordusunun desteği veya herhangi başka bir NATO üyesinden gelecek desteğin, bu safhada Kosova için büyük önemi var.”

Kosova, kuzey kesimiyle ilgili olarak Sırbistan ile devam eden tartışmalarda kritik bir dönüm noktasında bulunurken, Yılmaz Priştine’ye tam destek verdi. Ziyaretinde bakan, Kosova Güvenlik Gücü Bakanı Agim Ceku’ya Türkiye parlamentosunun güce açıklanmayan miktarda maddi yardımda bulunmayı kabul ettiğini söyledi.

“Diyaloğa açılan kapı asla kapatılmamalıdır, zira yeni anlaşmazlıklar yeni düşmanlıklar getirebilir.” diyen Yılmaz şöyle devam etti: “Bizim için, Kosova’nın toprak bütünlüğü ve siyasi egemenliğinin korunması elzemdir ve desteklenmeli ve muhafaza edilmelidir. Kosova’nın, uluslararası camiadaki yerini yakında alacağına inanıyoruz.”

Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kosova, Balkanlar’da bağımsız ve eşit bir ülkedir. Kosova, tüm bağımsız ve egemen ülkeler gibi kendi ordusuna sahip olmalıdır.”

Basın mensuplarına konuşan Ceku, Türkiye’nin desteğinin “çok somut, çok değerli ve gelecekte çok gerekli” olduğunu söyledi.

Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriydi ve Kosova’yı kamu yönetimi, sağlık, eğitim, askeri ve tarım alanlarında destekledi.

NATO üyesi olarak Türkiye’nin, Kosova’da KFOR barış gücü bünyesinde hizmet eden 350 civarında askeri bulunuyor. Kosova’da, EULEX, AGİT ve UNMIK bünyesinde görev yapan Türk polis ve sivil varlığı da bulunuyor.

Priştine’deki Türkiye büyükelçiliğinden SETimes’a yapılan açıklamada, “Kosova ve Türkiye arasında, uzun bir ortak tarih ve kültüre dayanan yakın kardeşlik ve dostluk bağları vardır. Bir Balkan ülkesi olarak Türkiye, Kosova’nın toprak bütünlüğü ve istikrarını Balkanlar’da barış ve istikrarın temel bir unsuru olarak görmektedir.” ifadesi yer aldı./setimes/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOCAELİ’DEN KOSOVA ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI’NA FAHRİ DOKTORA UNVANI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş