a
b
b

YOĞUN EĞİTİM ALDILAR

Kosova Üniversitesi’nin değişik bölümlerinde okuyan gençler, İstanbul’da üç haftalık “Yazı ve Editörlük Kursu”nu başarı ile tamamlayarak ülkelerine döndüler. Genç yazarlara belgeleri Birlik Vakfı’nda düzenlenen törenle verildi.Kosova’nın sanat, edebiyat ve kültür hayatına yeni yazarlar kazandırılarak kültürel hayatının zenginleştirilmesi amacıyla Yunus Emre Enstitüsü, Birlik Vakfı ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin işbirliğiyle, Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin yazılı ve sözlü imtihanı sonucu seçilen 10 yazar adayı, İstanbul’da 28 Ocak – 15 Şubat 2013 tarihleri arasında “Yazı ve Editörlük Kursu”na katıldı.Üç haftalık eğitimlerini tamamlayan Kosovalı genç yazar adayları, Birlik Vakfı’nın Çemberlitaş’taki konferans salonunda düzenlenen tören ile başarı belgelerini aldılar. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Birlik Vakfı Başkanı Av. Mehmet Alacacı, ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım ile çok sayıda edebiyatçı, sanatçı ve akademisyen katıldı. Prof. Dr. Hayati Develi, Av. Mehmet Alacacı ve Mehmet Nuri Yardım Yazı ve Editörlük Kursu’nun önemi üzerinde durdular ve bu tür çalışmaların devam ettirileceğini söylediler. Kursa katılan öğrenciler de yaptıkları kısa konuşmalarda üç haftalık kurs dönemi boyunca yoğun biçimde derslere çalıştıklarını, ayrıca İstanbul’un tarihî ve turistik bölgelerini gezdiklerini söylediler. Öğrenciler, gelişlerinden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Biz hem yazı yazmanın inceliklerini öğrendik, hem de zaman zaman çok güzel bir şehir olan İstanbul’u gezdik. Ayrıca akşamları kitap okuyarak kendimizi yetiştirdik.” diye konuştular. Belge almaya hak kazanan Edis Mazrek, Rukiye Mazrek, Tuncay Jılta, Kenan Morina, İnci Vetim, Binasa Halçe, Arife Haskulca, Sevil Büşra, Berna Hüniler ve Alper Haskuka adlı Kosovalı öğrenciler, başarı sertifikalarını vakıf ve derneklerin yöneticileri ile yazarların ellerinden aldılar. Törene Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Birlik Vakfı Kurucu Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Birlik Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Mehmet Alacacı, Birlik Vakfı Müdürü Osman Okur, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Müdürü İdris Alhanlıoğlu, Kültür Ocağı Vakfı Başkanı Ali Ürey, İstanbul Türkocağı Başkanı Dr. Cezmi Bayram, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir İlbak, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Mehmet Nuri Yardım, ESKADER Müdürü Şerif Aydemir, Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu, Prof. Dr. İlhan Özkeçeci, Türk Edebiyatı Dergisi Yayın Yönetmeni Beşir Ayvazoğlu, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Yusuf Dursun, Sanatalemi.net Yazıişleri Müdürü Elif Sönmezışık, Galip Çakır, Özcan Ergiydiren ve M. Sedat Sert de katıldılar.

Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım ve ESKADER Müdürü Şerif Aydemir’in gözetiminde ve Birlik Vakfı’nın ev sahipliğinde üç hafta süren kurs boyunca, yazar adayları teorik ve pratik dersler ile yazarlığın inceliklerini öğrendiler. Ayrıca; Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Özcan Ergiydiren, Galip Çakır, Bestami Yazgan, Yusuf Dursun, Elif Sönmezışık, İpek Dağlıoğlu ve Necmettin Turinay gibi misafir sanatçı ve edebiyatçıların da iştiraki ile programın verimliliği artırıldı. Kurs esnasında makale, deneme, hikâye, araştırma, röportaj ve inceleme gibi yaklaşık 25 ayrı dalda eğitim gören öğrenciler, farklı konular hakkında da çeşitli türlerde yazılar kaleme aldılar. Öğrenciler ayrıca Birlik Vakfı, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, Türk Edebiyatı Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği gibi kuruluşların düzenlediği toplantılara dinleyici olarak katıldılar ve İstanbul’un tarihî mekânlarını gezip görme fırsatını elde ettiler. Yunus Emre Enstitüsü, Birlik Vakfı ve ESKADER arasında gerçekleşen bu kültürel faaliyetin daha sonra da devam etmesi bekleniyor.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

BU SÜTLERE DİKKAT

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş