a

Kfor ve Eulex’ten Göz Dolduran Tatbikat

Kfor ve Eulex Polisi

Siyasi belirsizliğin sürdüğü Kosova’da güvenlik duruma kalıcı istikrarlık kazandırılması amacıyla, Kosova’da görev yapan Barış Gücü KFOR ile AB’nin EULEX Misyonu, ortaklaşa tatbikat düzenledi.Priştine havaalanı yakınlığındaki “Vrelo” üssü’nde düzenlenen tatbikat , istikrarın zedelenmemesi için belirtilen  kararlılık açısından göz doldurdu.Kosova’da güvenliği tehdit edebilecek  şiddet olaylarının önlenmesi ve istikararın pekiştirilmesinde KFOR ve AB’nin Adalet ile Polis Misyonu EULEX, ortaklaşa tatbikatta ,yüksek koordinasyon ile ortaklaşa strateji belirleme kabiliyetini büyük bir başarıyla sergiledi.EULEX Polisleri ile KFOR askerlerinin, güvenliği bozabilecek şiddete yönelik  gösterilerin bertaraf edilmesinde kararlı oldukları mesajı verildi.İki saatten fazla süren ortak tatbikatın temel amacı da, KFOR ile EULEX arasında işbirliğin derinleşmesi ve alışılmış operasyonel işlemlerin uygulanmasıydı.Askeri üssün farklı farklı yerlerinde gerçekleştirilen tatbikata havadan gözetleme yapan heikopterler  de yer aldı.Keskin nişancıların da yer aldığı tatbikatta ortak  iletişimin sağlanması da tatbik edildi.Tatbikatla ilgili olarak bir açıklama yapan KFOR Komutan Yardımcısı Portekizli General Marco Seronha, Kosova’da şiddet olaylarına kesinlikle izin vermeyeceklerini ve ülkede istikrarı zedeleyebilecek gelişmelere karşı koymakta kararlı olduklarını hatırlattı. Bir soru üzerine de General Seronha, Kosova’daki siyasi belirsizliği içeren gelişmelerin, ülkenin güvenliğine yansıyacağını sanmadıklarını   belirterek,” Kosova’daki siyasi gelişmeler her demokratik ülkede yaşanabilecek niteliktedir. Bu nedenle bu gelişmelerin istikrara bir etkisi olacağını düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.EULEX Misyonu yetkilisi Romanya Polis Kontenjanı’ndan Albay Marian Petre de, sık sık şiddet olaylarının  yaşandığı Kosova’nın kuzeyinde, KFOR ile EULEX’in ortak operasyonlar düzenlediklerini ve Kosova’nın bu bölümünde istikarı bozanların tutuklanması bakımından iyi yolda olduklarını söyledi.

Barış ve güvenliği tesis etmek amacıyla   1999 yılında Kosova’ya intikal eden KFOR’da 34 ülkeden yaklaşık 10 bin asker görev yapıyor.Geçen yıl  operasyonel göreve başlayan EULEX misyonunda da  2 bine yakın AB  polisi  görev yapmaktadır.

/kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KFOR’un Yeni Komutanı General BÜHLER Kosova Liderleriyle Bir Araya Geldi

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel