a

FAKİRLİK NEDENİYLE AŞ EVLERİ KURULMAYA BAŞLANDI

Ekonomik açıdan sıkıntılı yılların görüldüğü Kosova’da, İpek ve diğer bölgelerin ardından en son olarak Prizren’de de aşevi kuruldu. Balkan Yetimleri Derneği tarafından kurulan aşevlerine çok sayıda aile başvurdu.

 

Bir ay önce kurulan derneğe, çok kısa sürede 2 bine yakın ailenin başvuruda bulunduğu belirtildi. Balkan Yetimleri Derneği Başkanı Halil Kastrati, Prizren’deki fakir ailelere şimdilik günde bir defa sıcak yemek verdiklerini söyledi. Kastrati, Prizren Belediyesi’nde halen 1800 ailenin sosyal yardımlardan yararlandığını söyledi. Yardıma muhtaç olan aileleri 2 kategoriye ayırdıklarını söyleyen Kastrati, çalışabilir durumda olanlar ve bir de çalışma imkanı olmayan ailelere yardımda bulunmaya gayret ettiklerini söyledi.

 

Kosova’nın diğer yerleşim yerlerinde 2 yıla yakındır hizmet verdiklerini söyleyen Kastrati, Prizren’de de durumu gördükten sonra burada da bir AŞ evine ihtiyaç olduğuna karar verdiklerini ifade etti. İpek’teki işadamları ve yardımseverlerin desteğiyle aşevini ayakta tuttuklarını söyleyen Kastrati, “Prizren’de de aynı uygulamayı hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

 

Prizren Belediyesi İş ve Sosyal Esirgeme Müdürü Fahrije Bütüçi de, Prizren Belediyesi’nde işsizlik oranının yüzde 42 olduğunu söyledi. Yardım alan kayıtlı aile sayısının 1800 olduğunu söyleyen Bütüçi, kurulan derneğin Prizren’de ihtiyaç sahibi ailelere sıcak yemek vereceğini söyledi. Kosova’da işsizlik oranının yükselmesi ve refah düzeyinin düşmesiyle yardıma muhtaç kişilerin sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Bütüçi, belediye olarak desteklemeye çalışacaklarını söyledi.

 

Prizren bölgesinde durumun her geçen gün kötüye gittiğini, gençler arasında işsizlik oranının yüksek olduğunu belirten Bütüçi, diplomalı gençler arasında işsizlik oranının arttığını söyledi. Kastrati, “Bir aydır faal olan aşevinin yeni bağışçılara da ihtiyacı var, bir de ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara aşevine başvuruda bulunabilirler. Kış aylarında durum daha da vahim oluyor. Prizren Belediyesinde yüzde 42 oranında işsizlik bulunuyor. Bunların çoğunluğunu yüksek eğitim almış kişiler oluşturuyor. En fazla 25-30 yaş arasında işsizlik görülüyor” diye konuştu./E.Tabak/

 

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

19 KASIM 2012 PAZARTESİ GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş