a

PRİŞTİNELİLER ATATÜRKÜ BALKANLAR’DAKİ BAŞARILARIYLA ANDI

 

 

Kosova Priştineliler Derneği, Aydınlar Ocağı, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı İşbirliği’nde  bugün Priştine’de “Atatürk ve Balkanlarda Türk Varlığı” konulu konferans düzenlendi.

Yoğun katılımın gerçekleştiği konferansa, başta Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo, Kosova Meclisi milletvekili Suzan Nobırdalı, KDTP Prizren Şube Başkanı Levent Buş, dernek temsilciler,  öğretmenler, Kosova’da görev yapan Türk Polisi ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansın açılışını yapan Kosova Priştineliler Derneği Başkanı Sedat Akbay, Kosova’da Atatürkü anma etkinlikleri kapsamında, Atatürk’ün daha iyi tanıyabilmek, Atatürk’ün kişiliği ve eserleri hakkında daha fazla bilgi edinmek adına Kosova genelinde Türk öğrencilerine Atatürk konulu 600 kitabın dağıtımı aktivitesini başlattıklarını söyledi.

 Konferansın çok anlamlı bir haftada gerçekleştiğini belirten Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, “Atatürkümüz en güzel Balkanlıydı. Atatürk’ün gönlünde Anadolu’nun  Türklerin yaşadığı tüm coğrafyanın ama illaki Balkanların özel bir yeri vardı. En çok sevdiği Türküler Balkanlardandı, bütün çocukluk anıları balkanlarla doluydu. Annesinin, babasının bütün ailesinin geldiği yerdi balkanlar” iafadelerini kullandı. Ozan, Kosova’daki Türklerin kendilerine Atatürk’ün emanetleri olduğunu söyleyerek, buradaki Türkleri dillerini, kültürlerini ve Atatürk sevdiklerini korudukları için kutladı.

Ozan’nın konuşmasının ardından oturum başkanlığını yürüten Prof.Dr. Mustafa Erkal, “bu toplantı Atatürk ve Balkanlardaki Türkler konusunda bize ışık tutacaktır” diyerek konferansı açtı.

Panelistler arasında  yer alan Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Özcan Pehlivanoğlu, Balkanlardaki Türkler konusunda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bugün modern Türkiye cumhuriyetinin kuruluşuna başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Balkanlardan gelen insanlarımızın katkıları büyük olmuştur. Bugün gelişmiş bir Türkiye’den bahsedebiliyorsak bunda Balkanlı Türklerin büyük rolü vardır” dedi.

Diğer panelistler Hoca Ahmet Yesevi Vakfı Başkanı Erdoğan Aslıyüce ve Aydınlar Ocağı Genel Başkanı İbrahim Öztek de “Atatürk ve Balkanlarda Türk Varlığı” temasına farklı yaklaşımlarla değindiler./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

MAKAM ARAÇLARI BİR HAFTADA 550 BİN EURO YUTTU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel