a

“GERMİA HİLL” DÜNYANIN SEÇKİN DİPLOMATLARINI BİR ARAYA GETİRDİ

 

Kosova’da bu yıl ikincisi düzenlenen  “Gërmia Hill” Uluslararası Konferansı çerçevesinde başkent Priştine’de 100’den fazla diplomat ve dışişleri uzmanı bir araya geldi.

Avrupa Konseyi ve Kosova Dışişleri Bakanlığı’nın evsahipliği yaptığı  konferansa Avrupa, ABD ve Afrika’dan davetliler katılıyor. Türkiye konferansta 3 kişilik heyet ileyer alıyor.

” Transatlantik İlişkilerin geleceği: Güneydoğu Avrupa ve Ötesi”  başlıklı ana temanın tartışıldığı konferansta konuşan Kosova Cumhurbaşkanı Atşfete Jahjaga, bölge halkları ile ülkelerinin ellerinde,   iyi komşuluk adına ilişkilerin normalleştirlmesi için tekrar yakalanması zor olan bir fırsat bulunduğunu belirtti.

Avrupa ile bütünleşmek hedefine ulaşılması için bu fırsatın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini  belirten Cumöhurbaşkanı Jahjaga, “ Avrupa  hedefimize, sınırlarımızı açık tutarak, tüm alanlarda sıkı işbirliği geliştirerek, engelsiz olarak serbest dolaşımı sağlayarak varabiliriz” dedi.

Toprak bütünlüğünün karşılıklı olarak saygılanması ve sınırlerin değişmemesi ilkesinden hareketle  Kosova’nın Sırbistan ile diyalogu dersteklediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Jahjaga,” Kosova, ilşikilerin normaleştirilmesi sürecinin tek seçeneği olarak diyalogdan yanadır. Diyaloga tüm açık sorunların çözüme kavuşabileceğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı. Hegemonya ve şiddet yolu ile siyasi konseptlerin dayatılması zamanı tamamen sona erdiğini düşündüklerini  kaydeden Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, “ yalnızca özgür ve eşit şekilde birlikte yürüyebiliriz”dedi.

“Gërmia Hill” Uluslararası Konferansın gelenek halini alması konusunda Kosova Hükümeti’nin karar aldığını anımsatarak konuşmasına başlayan Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj, konferansın son derece büyük önem taşıyan tarihi bir dönemde yapıldığını belirtti. Bakan Hoxhaj, içinde bulunduğumuz tarihsel aşamanın jem Kosova hemde transatlantik ilşikiler açısından öneminin büyük olduğunu belirtti.

Kosova’nın tam bağımsız olmasını sağlayan gözetimli bağımsızlığın kaldırılmasını tarihi bir karar olarak niteleyen Kosova diplomas işefi Hoxhaj, ilişkilerin normallşetirilmesini amaçlayan Kosova ile Sırbistan arasında diyalogun başladığını bunun bölgedeki barış ve istikrar bakımından ayrı bir yeri olduğunu  söyledi. Bakan  Hoxhaj,Obama’nın zaferiyle sonuçlanan  ABD seçimlerinin de bu zaman aşamasında ayrı bir önem arz ettiğini söyledi.

 Konferans, 10 Kasım tarihine kadar sürecek ./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

9 KASIM 2012 CUMA GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş