a

İKİ ALMANYA MODELİ DÜŞÜNMEYE DEĞER

                           

Kosova  ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmeştirilmesine dair iki Almanya modeline dair Hükümet’in itirazları yanlış anlaşılabilir gerekçesiyle galiba sona doğru yaklaşmaktadır. 

 Konuyla ilgili Koha Ditore gazetesine  konuşan Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj Hükümet’in bu modele razı olacağıyla ilgili ilk işaretleri de vermiş oldu.

 Kosova’nın Belgrad’ta, Sırbistan’ın da Priştine’de eşgüdüm ofislerinin bu modelin işlevliğinde olduğunu ifade eden Bakan Hoxhaj siyasi diyalogun da iki başbakanın geçenlerde biraraya gelmesiyle başladığını bildirdi.

Gerçekleşecek bir sonraki görüşmede başbakana muhalefet de dahil olacağını açıklayan Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj kuzeye dair tüm modellere de değinirken ancak Ahtisaari Planı’nın ötesine gidilmeyeceğini bir kez daha hatırlattı.

Bakan Enver Hoxhaj bu vesile ile Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi  için Alman-Alman modelinin şu anlama geldiğini duyurdu: iki ülke arasında normal ilişkilerin sağlanması ve çözülemiyen konuların parantez içine alınması. Sırbistan Kosova’nın bağımsızlığını tanıyamazsa,  bunu parantez içine almalı ve sahadaki gerçekçi duruma ait Kosova’ya bir yaklaşım modeli bulmalıdır. Bu modele göre Kosova’nın öncülüğü yalnız normal ilişkilerin düzenlenmesini değil, iki Almanya modelini de sunması teşkil etmektedir. İki  ülke de  BMÖ üyesi idi.  Bu tür bir modeli düşünmeye değer.  Eşgüdüm ofislerinin kurulması bu modelin fonksiyonunda olabilir.  Nedense iyi komşuluk ilişkilerin de kurulması bu konseptin çerçevesindedir.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

STATÜ GÜNDEMDE DEĞİL

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel