a
b
b

THAÇİ: DİYALOG KOSOVA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SORU İŞARETİNE GETİRMİYOR

Başbakan Hashim Thaçi Brüksel’de Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ile yaptığı görüşmesi konusunda Kosova Meclis toplantısında milletvekillerine bilgi verdi. 

Bu arada, Meclis toplantısına geciken Başbakan gelene kadar, milletvekilleri Kosova’nın Uluslararası Para Fonu  (İMF) kotasını arttırmayı öngören yasayı oyladı.

Meclis’ten geçen yasanın ardından, toplantıda tartışılan bir diğer konu ise türbanlı öğrencilerin okuması oldu. Kosova Demokratik Birliği LDK milletvekili  Eğitim Bakanı’ndan 12 öğrencinin okula dönmesini istedi. Bakan ,  bu sorunun çözümü ve 12 öğrencinin okula devam etmesi  için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Meclise gelir gelmez kürsüye çıkan Başbakan Hashim Thaçi, sözlerine, ülkenin Sırbistan ile ilişkilerini normalleştirmesi adına resmi olarak politik müzakerelere başladıklarını açıklayark başladı. Diyaloğun yeniden başlaması konusunda yerel, bölgesel ve uluslararası camiadan destek aldıkalarını  söyleyen Başbakan, bunun en iyi örneğinin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinto’nun ile AB üst düzey temsilcisi Catherine Ashton’un Kosova ziyareti olduğunu kaydetti. Başbakan, görüşmede bugüne kadar varılan anlaşmaların uygulanmasını istediklerini ve Sırbistan’ın AB tarafından bu anlaşmaları uygulamakla  yükümlü olduğunu belirtti. “Belirtmek isterim ki bu diyalog Kosova’nın statüsü ile ilgili veya ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit edecek bir durumda değildir” ifadelerini kullanan Başbakan, Ashton tarafından belirlenen konular arasında, kayıp kişilerin akıbeti, Sırp paralel oluşumların  kaldırılması, Kosova’nın uluslararası kuruluşlara üyeliğinin Sırbistan tarafından engellenmemesi, kültürel mirasın korunması, ademi merkeziyet  sürecinin kapanması ve telekomünikasyon ile eletrik enerjisi alanlarında anlaşmaların yapılmasının yer aldığını açıkladı. Bu diyaloğun ülke halkı ve kendisi için çok ağır olduğunu, ancak ülke çıkarları adına bunun gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Başbakan Thaçi, bir sonraki görüşmenin Kasım ayı içerisinde yapılabileceğini söyledi. Başbakan ayrıca müzakerelerin Kosova’nın AB ve NATO üyeliği ile sonuçlanacağı inancını da dile getirdi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVA İLE SIRBİSTAN ARASINDA İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ, EN BÜYÜK SORUN

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişmarsbahis giriş