a

DR. CEVDET ŞANLI’YA “SÜREYYA YUSUF TÜRKOLOJİ HİZMET ÖDÜLÜ”

Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türkoloji Bölümü, Türkçeye ve Türkolojiye büyük hizmetleri olan, çağdaş Türk Kosova edebiyatına değerli eserler kazandıran eğitimci, gazeteci, edebiyatçı merhum Süreyya Yusuf adına, senede bir kez olmak üzere “Türkoloji Hizmet Ödülü” verme kararı aldı. 31 Ekim 2012 Çarşamba günü, ilk ödül, 2002-2005 yılları arasında, “Türkoloji Projesi” kapsamında söz konusu bölümde dersler veren ve çeşitli bilimsel çalışmalar yapan Yard. Doç. Dr. Cevdet Şanlı’ya verildi.

Süreyya Yusuf Kimdir?

20. yüzyıl Kosova Türk edebiyatının en önemli isimlerinden olan Süreyya Yusuf, 1923’te Köprülü’de doğdu. İlk öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra Üsküp’e yerleşti. Büyük Medrese’den mezun oldu. Bu yıllarda çeşitli sosyal, kültürel ve politik çalışmalar içinde olan Yusuf 1951’de Belgrad Üniversitesi Felsefe Fakültesi Şarkiyat Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Priştine’ye yerleşen yazar, çeşitli seviyelerdeki okullarda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 1963 yılında Prizren Yüksek Pedagoji Okulu’nda ve 1973’te Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Şarkiyat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Süreyya Yusuf bu pedagojik ve akademik çalışmalarının yanında Türk diline, kültürüne ve edebiyatına araştırmacı, şair ve hikâyeci kimliğiyle de katkıda bulunmuştur. Dilimiz ve Biz, Dil Çalışmaları (araştırma-inceleme), Ali Ağa ([daha sonra: Öyküler], hikâye) Ömrümün Tek Rüyası, Düş ve Gerçek (tiyatro) eserlerinden bazılarıdır.

31 Ekim 2012 Çarşamba günü sabah saat 10:00’da Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Prof. Dr. Nazif Hoca Dershanesinde gerçekleştirilen ödül törenine bölüm başkanı Prof. Dr. İrfan Morina başta olmak üzere öğretim üyeleri, Yard. Doç. Dr. Cevdet Şanlı’nın ailesi ve öğrenciler katıldı. Samimî ve sıcak bir atmosferde gerçekleştirilen törende Morina, Şanlı’nın bölümde Türkoloji Projesi kapsamında görev yapan ilk akademisyen olduğunu belirttikten sonra ödül sahibinin bölüme olan hizmet ve katkılarını anlattı. Şanlı’nın, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne akademik program, misyon ve vizyon, fizikî şartlar, Türkiye Üniversiteleri ile yapılacak akademik işbirlikleri, akreditasyon gibi konularda paha biçilmez katkıları olduğunu vurguladı ve son olarak dönemin sayın büyükelçisinin görev süresi bitiminde verdiği bir yemekle Yard. Doç. Dr. Cevdet Şanlı’yı, onurlandırdığını kaydetti.

Cevdet Şanlı da, aslında gerçekleştirilen hizmetlerin, çalışmaların, ödül düşüncesiyle ya da karşılık beklenerek yapılmadığını ama 3 yıl görev yaptığı Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden böyle bir ödül almanın kendisine şeref verdiğini belirtti. Söz konusu bölümün her geçen yıl daha da ileriye gittiğini, kat edilen mesafenin önemli olduğunu ama daha yapılacak çok şey bulunduğunu belirten Şanlı, bayrağı kendisinden sonrakilere teslim ettiğini, çalışmaların aynı hız, samimiyet ve kararlılıkla devam edeceğinden şüphesi bulunmadığını vurguladı. Son olarak da Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün Türkiye üniversiteleri ile akredite olması ve ÖSYM bünyesi içinde yer alması gerektiğini, bu sayede Türkiye’den daha fazla öğrencinin bölümü tercih edeceğini, böylece iki ülke arasındaki kültürel, sosyal ve akademik ilişkilerin güçleneceğini sözlerine ekledi. Tören, Şanlı’nın konuşması ve günün hatırasına çekilen fotoğraflarla son buldu. /İ.M/

 

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

VETEVENDOSJE’DEN CUMARTESİ PROTESTO

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş