a

100. YILINDA BALKAN SAVAŞLARI ULUSLARARASI SEMPOZYUMU BAŞLADI

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “100.Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu” başladı.

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “100.Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu” başladı.

Sempozyuma katılan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Türkiye’nin bakan ülkeleriyle komşuluk ilişkilerinin sürekli geliştiğini söyledi.

Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde iki gün sürecek olan sempozyuma İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Karadağ Devlet Bakanı Rafet Husoviç, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Ergen, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, çok sayıda eğitmen katıldı.

Sempozyumda konuşma yapan Bakan Şahin, “1912-1913 Balkan Savaşları, acıları ve nesiller boyu süren etkileriyle tarihteki yerini almıştır. Bu nedenle böyle bir etkinliğin düzenlenmesini çok manidar bulmaktayız. Osmanlı tarihin önemli dönemlerinden birini oluşturmuştur. Osmanlı imparatorluğu fethinden önce problemlerle uğraşan Balkanlar Osmanlıda, 5 asır boyunca huzur içinde yaşamıştır” dedi.

İdris Naim Şahin, “Balkan kökenli olup Osmanlıda Sokullu Mehmet Paşa gibi devlet adamları, sanatkarlar adını tarihe yazdırmışlardır. Dillerimizdeki unsurlar kopmaz bir bağ oluşturmuştur.

Balkan savaşları sonrasında, kalan Türk topluluklarının sorunları yıllar boyunca devam etmiştir. Toplumların birbirlerine bakışı pek çok meselelerden birini oluşturmuştur. Tarih sahnesinde birlikte yaşadık. Balkan ülkeleriyle komşuluk ilişkilerimiz sürekli gelişme göstermektedir” diye konuştu.

Sempozyumun çok katkılar sunacağına inandıklarını belirten Bakan Şahin, “Çok faydalı bir konferans olacaktır. Geçmişte yaşanan acı tecrübeler, çıkarılan dersler geleceği şekillendirmede önemli olacaktır” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Bakan İdris Naim Şahin’e ve sempozyuma katılan komşu devlet bakanlarına hediye takdim edildi. Hediye edilen kitabın başında Arapça “İstiklal Marşı” yazılan dörtlüğü, İçişleri Bakanı Türkçe okudu. Sempozyuma katılanlar Bakan Şahin’in bu hareketine büyük bir alkış ile karşılık verdi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

ARNAVUTLUK’UN İŞKODRA ŞEHRİNE YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş