a

TDK İLK ÇALIŞMA TOPLANTISINI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRDİ

 

Resmi olarak 31 Temmuz tarihinden yürürlüğe giren ve 14 Eylül’de Kosova Başkanı Atifete Jahjaga tarafından düzenlenen görev teslimi ardından Kosova Cumhurbaşkanlığı bünyesi altında görev yapan Topluluklar Danışma Konseyi’nin (tdk) ilk çalışma toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi.

31 kişilik bir heyetle 10-15 Ekim tarihlerinde Türkiye ziyaretinde bulunan Kosova Cumhurbaşkanlığı resmi görevlileri ve Topluluklar Danışma Konseyi çalışma guruplarını oluşturdular. Bu çerçevede konseyde Kosova Türkleri temsil eden Dr. Taner Güçlütürk dillerin resmiyeti, Güner Şaban istihdam ve Rezzan Zborça eğitim gurubuna seçildiler. Aynıca bu süre içerisinde konsey üyeleri, üstlendikleri görevle ilgili düzenlenen kurum içi eğitimle konseyin işlevi konusunda uzmansal eğitim aldılar.

Türkiye-İstanbul ziyareti çerçevesinde resmi ziyaret ve görüşmelerde de bulunan Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi, İstanbul Vali Yardımcısı Kazim Tekin’i makamında ziyaret ettiler.

Avrupa’nın en genç devletini, Kosova Cumhurbaşkanlık heyetini ağırlamaktan memnuniyet  duyduklarını belirten İstanbul Vali Yardımcısı Kazim Tekin, Türkiye’nin Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Bu ziyaret kapsamında İstanbul Valiliği olarak dost ve kardeş ülkenin üst düzey yetkilileriyle bir arada olmaktan onur duyduklarını ifade eden Vali Tekin, Kosova’nın çok kültürlü değerlerini koruyan yapısını, emektarlarını ve bunu muhafaza etmek için emek veren, destekleyen Kosova Cumhuriyeti’ni takdirle karşıladı. Vali Tekin, bu değerlerin bir ülkenin zenginliği olarak telaki ettiklerini ve görevilerini yeni devralan Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyinin, çalışmalarını aynı kararlılıkla sürdürmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Danışma Konseyinde Kosova Türklerini temsil eden ve aynı zamanda Priştine Üniversitesi Öğretim Görevlisi olan Dr. Taner Güçlütürk, görevi yeni devralan Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi’nin ilk çalışma toplantısını Türkiye-İstanbul’da gerçekleştirmeyi uygun gördüklerini söyledi. Bunun yanı sıra bu çerçevede düzenlenen kurum içi bir eğitim programıyla birlikte İstanbul’un tarihi yerlerini gezme fırsatını da bulduklarını ifade etti. İstanbul’un tarihi ve çok kültürlü yapısının da Kosova Cumhurbaşkanlık heyetini hayranlık içerisinde bıraktığını kaydeden Güçlütürk, İstanbul Vali Yardımcısı Kazim Tekin’e Kosova’nın bağımsızlık sürecine kadar olduğu gibi Kosova’nın bağımsızlık ilanından sonra da destek ve yardımlarını esirgemeden sürdüren Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova’daki ve Türkiye’deki bütün kurumlarına teşekkür etti. Her iki ülkeyi aynı noktada buluşturan birçok değerin yanı sıra her iki ülkede kardeşi, akrabası bulunan ve aynı coğrafyada yüzyıllardır aynı tarihi paylaşan her iki dost devletin, bundan böyle de ilişkilerinin daha da gelişerek devam edeceğine duyduğu inancı vurguladı.

Danışma Konseyinde Kosova Türklerini temsil eden Güner Şaban da, Kosova Cumhuriyeti Danışma Konseyinde İstanbul’da bulunmaktan ve her iki ülkenin her geçen gün artmakta bulunan münasebetlerinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Kosova Cumhuriyeti ve yapısını değişik boyutlarıyla tanıtan ve Kosova’daki son gelişmelerden bahseden Şaban, bu kabulden dolayı İstanbul Vali yardımcısı Kazım Tekin’e teşekkür etti. Kosova Cumhurbaşkanlığı çatısı altında görev yapan Topluluklar Danışma Konseyi’nin yapısı, işlevi ve çalışmaları hakkında da detaylı bilgi veren Şaban, Kosova Türklerinin Kosova Cumhurbaşkanlığında akreditasyonu bulunan sivil toplum kuruluşlarının önerisiyle Kosova’nın bu en üst düzey makamında üç kişiyle temsil edildiklerini söyledi. Kosova Türk toplumunu layıkıyla ve devraldıkları bu görevi büyük bir sorumluluk bilinciyle sürdüreceklerini ifade eden Şaban, bu ülkenin daha çabuk kalkınabilmesi için Türk sermeyesini Kosova’ya daha fazla yatırıma davet etti.     

Kosova Cumhurbaşkanlığı üst düzey görevlilerini ve Topluluklar Danışma Konseyi üyelerini ayrıca İstanbul’da bulunan Kosova Priştineliler Derneği, düzenlediği bir akşam yemeğinde  ağırladı. Kosova Cumhurbaşkanı Sekreteri Fahri Breznica, Kosova Cumhuriyeti Topluluklar Danışma Konseyi üyeleri, AKP İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, Kosova Cumhuriyeti İstanbul Konsolosu Rahim Morina, Bayrampaşa Belediyesi Başkanı Atilla Aydıner, Bayrampaşa Belediyesi Emniyet Genel Müdürü Necmettin Yıldırım, Kosova kökenli Priştine, Prizren, Gilan ve İpekliler Dernek Başkan ve temsilcileri, Rumeli Dernekleri Federasyonu başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, basın mesupları ve dernek üyeleri hazır bulundular. Ev sahibi ve misafir ülke üst düzey temsilcilerinin selamlama konuşmaları eşliğinde devam eden akşam yemeği, çok sıcak bir ortam içerisinde gerçekleşti. Kosova Priştineliler Derneği Sedat Akbay’ın organizatörlüğü ve ev sahipliğinde gerçekleşen bu buluşma, tarafların samimi ve dostane sohbetiyle, çekilen hatıra fotoğraflarıyla gecenin geç saatlerine kadar sürdü.  

Türkiye ziyareti çerçevesinde İstanbul’un tarihi güzelliklerini gezme fırsatı bulan Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi, bu çalışma ziyaretinde öncelikli olarak ele alacakları konuları görüşme ve birbirlerini yakından tanıma imkanını yakaladılar./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

YAĞCILAR, KOCAELİ BELEDİYE BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş