a

KOSOVA’NIN ZİRAİ KALKINMASINA DESTEK

Kosova hükümeti, ülkede faaliyet gösteren en büyük altı bankayla, çiftçilerin kredi almasını kolaylaştıran ve tarıma yönelik yüksek riskli sektör algısını azaltan bir tarımsal kredi güvencesine ilişkin bir anlaşma imzaladı.

USAID tarafından desteklenen fon, çiftçilere 20 milyon avroluk teminatlı kredi kolaylığı sağlayacak.

Tarım Bakanlığı sözcüsü Adil Behramaj SETimes’a verdiği demeçte, “Tarım kredileri, tarım sektörünün kalkınmasının ‘darboğazı’ idi. Bu fon, tarım sektöründe finans kaynaklarının ve çok daha büyük bir yatırımın devreye sokulması için fırsat sağlıyor.” diyor.

Daha önce, çiftçilerin banka kredisi alması çok zordu ve alanlar da yıllık ortalama yüzde 22’lik bir faiz ödemek zorunda kalıyordu.

Tarım kredileri, toplam kredi hacminin yüzde 3,6’sına, bir başka deyişle 40 milyon avroya eşit.

Behramaj, fonun tarım sektörünün kalkınmasına yardım etmek amacıyla atılan adımlardan biri olduğunu belirtiyor.

Sözcü, “Çiftçilerin tarım kredisine erişiminin kolaylaştırılması, yüzde 50’lik dolaylı bir piyasa payına olanak sağlanması, diğer sektörlerle eşit muamele görmesi, faiz oranları konusunda uygun bir politika sunulması ve tarım sektörü portföyünün genişletilmesi öngörülüyor.” diyor.

USAID’in Kosova ve Arnavutluk masası sorumlusu Taisha Jones’a göre, USAID’in Kalkınma Kredisi Dairesinin amacı, tarım gibi, bankaların aşırı riskli gördüğü, yeterli hizmet alamayan sektörlere daha fazla borç vermesini teşvik etmek.

Daire, bu gibi sektörlere yönelik aşırı risk kaygılarını en aza indirmek amacıyla, katılımcı bankalara yüzde 50’lik kısmi kredi teminatı sağlıyor.

SETimes’a konuşan Jones, “Bankalar, DCA programı aracılığıyla yeterli hizmet alamayan bu sektörlere borç vermeye alışıp bu sektörlerin ilk başta algılandığı kadar riskli olmadığını anladığında, bu sektörlere program sonuçlandıktan sonra da daha fazla kredi vermeye devam edecektir.” diyor.

Jones, Dairenin Balkanlar da dahil olmak üzere dünya üzerindeki 70 ülkede borçlulara 1,9 milyar dolarlık ek kredi seferber ettiğini kaydediyor.

Yetkili, “Kredi teminatları USAID tarafından küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, tarım, mikrofinans, konut, su, altyapı, enerji, eğitim, sağlık ve çevre de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılıyor.” diyor.

Kredi meblağları 5 ile 25 bin avro arasında değişiyor.

USAID, Kosova’nın tarım sektörünü Tarım için Yeni Fırsatlar projesiyle de destekliyor.

Jones, “Proje, çiftçilere teknik yardım ve gıda işleme cihazları sağlayarak daha rekabetçi hale gelmelerini, böylece satışlarını artırarak Kosova’da yetiştirilebilen yabancı tarım ürünlerinin ithalatının azaltılmasını sağlıyor.” diyor.

Son on yıl içinde USAID, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya’ya da benzer teknik yardımlarda bulundu./setimes/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

DAYAN EMEKLİ DAYAN!

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş