a

ÜSKÜP’TE AŞURE ZİYAFETİ

asure

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Üsküp’teki kültür ve yardımlaşma dernekleri tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen aşure gününde Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Türk Çarşısı’nda esnafa ve halka aşure dağıtıldı.
Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı aşure gününe vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
Başkan Recep Altepe, Üsküp Türk Çarşısı’nda gerçekleştirilen aşure gününde yaptığı konuşmada, Makedonya ile kardeşliğin geliştirilmesi noktasında gerek Bursa gerekse Türkiye olarak bu tür faaliyetlerin artırılarak sürdürüleceğini söyledi. Başkan Altepe, “Yalnızca faaliyetlerle değil, tüm Balkanlarda olduğu gibi Makedonya’da da ecdadımızın emaneti olan kültürel değerlere ve tarihi eserlere sahip çıkıyoruz. Kaybolmuş veya bakımsızlık nedeniyle kaybolmaya yüz tutmuş tarihi değerleri gün ışığına çıkaracak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylelikle ecdadımızın bize mirası olan soydaşlarımızla ve onların yaşadıkları bölgelerle olan bağlarımızı da güçlendirerek sürdürüyoruz. Üsküp’te artık gelenek haline gelen bu aşure gününün de bu değerlere nasıl sahip çıktığımız küçük bir örneği” diye konuştu.
Üsküp Türk Çarşısı’ndaki aşure gününe katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik de Makedonya’nın aynı aşure gibi çeşni olduğunu içerisinde değişik din, kültür ve geleneklerden insanları barındırdığını hatırlattı. Genç bir cumhuriyet olan Makedonya’nın küçük ama dünyanın ve bölgenin bir portresi olduğuna işaret eden Bakan Çelik, “Aşure de fasulye var, incir var, ceviz var, üzüm var… Makedonya da aşure gibi içerisinde Türkler yaşıyor, Boşnaklar var, Arnavutlar var. Değişik kültür, din ve gelenekler bir arada yaşatılıyor. Türkiye ile Makedonya ilişkileri de hep aşure gibi olsun. Tadı bozulmasın. Bunun için çalışmalarımızda burada soydaşlarımızın ihtiyaçlarını göz ardı etmiyoruz. Hem Makedonya ile ilişkilerimizin gelişmesi için özen gösteriyoruz. Hem de Makedonya’daki Türklerin eksiklerini gideriyoruz, onlara destek oluyoruz” şeklinde konuştu.
Aşure günün düzenlenmesine destek olan Hilal ve Ensar Yardımlaşma Dernekleri Başkanları ile Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti de, Türkiye’ye ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe’ye Üsküp ve Makedonya’ya katkılarından dolayı teşekkür ettiler.
Konuşmaların ardından, Başkan Altepe ve Bakan Çelik, kazanın başına geçerek, Üsküp Türk Çarşısı esnafına ve vatandaşlara aşure dağıttılar.
BAKAN VE BAŞKANA TEŞEKKÜR
Başkan Altepe, aşure dağıtımının ardından Bakan Çelik ile birlikte Boris Traykovski Spor Salonu’nda düzenlenen 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü Milli Bayramı kutlama törenine katıldı. Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski’nin de katıldığı kutlamalarda Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Başkan Yardımcısı Tahsin Süleyman da Başkan Altepe’ye, Makedonya Türkleri’ne desteğinden dolayı teşekkür plaketi sundu./İHA/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

ROMANYA VE BULGARİSTAN’A SCHENGEN BEKLETMESİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş