a

“ 500 KİTAP” PROJESİ DOBIRÇAN VE GİLAN’DA START ALDI

 

Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tartafından ilk kez başlatalılan “500 Kitap” projesi, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kosova’nın doğusundaki Dobırçan ve Gilan’da büyül ilgi gördü.

Bir ilke imza atan Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından başarıyla start alan proje çerçevesinde Dobırçan ve Gilan’da Türkçe eğitim gören öğrencilere  Kosovalı yazar  Enver Baki’nin çocuklara yönelik öykü kitapları dağıtıldı.

“500 Kitap” projei vesilesiyle Dobırçan “Nazim Hikmet” ilköğretim okulu ile Gilan “Musa Zajmi” ilköğretim okulunda  şiir saatleri  düzenlendi. Türk öğrenci  ile öğretmenlerin  katılımıyla gerçekleşen şiir saatlerinde  çocuklara yazar Enver Baki’nin kitapları dağıtıldı, ardından da şairler ile öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Proje  Kurulu üyesi  öğretmen Selim Selim tarafından açılan şiir saatlerinde konuşan Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Okutmanı  Serdar Yörüsün  Yunus Emre Enstitüsü’nün , kuruluş amaçları doğrultusunda Türk kültürünün, tarihinin, dilinin ve edebiyatının daha iyi tanıtılması ve öğretilmesi amacıyla araştırmalar yapmak, farklı kurumlarla işbirliği yaparak bilimsel çalışmaları desteklemek ve ortaya çıkan sonuçları çeşitli yayınlar vasıtasıyla kamuoyuna duyurmak amacına yönelik faaliyetler yürüttüğünü anımsattı.

“Okumak, anlamak demektir. Okuruz, düşünürüz; okuruz, etkileniriz; okuruz, yeni bilgiler öğreniriz ve bambaşka dünyaların kapılarını açarız.Biz okumaya çok büyük önem veriyoruz. 500 Kitap Projesi ile öğrencileri şiirlere, hikâyelere, romanlara yaklaştırmayı ve Kosovalı yazarlara destek olmayı istedik “ şeklinde konuşan Serdar Yörüsün,  bu proje”, aslında bir okuma projesidir, aynı zamanda –inşallah- daha fazla kitabın dağıtımını da yapabileceğimiz projelerin bir başlangıcıdır. Elimizden geldiğince Kosovalı yazarların eserlerini öğrencilerle buluşturmaya çalışacağız ve Türkiye’nin en seçkin çocuk edebiyatı eserlerini de öğrencilerle tanıştıracağız” ifadelerini kullandı.

Şiir saatlerinde  “500 Kitap” projesi fikrinin doğuşu ve hayata geçirilmesi hakkında konuşan yazar Enver Baki, bu proje ile öğrencileri kucakladıklarını belirtti.

“500 Kitap” projesinin odağında olan Enver Baki’nin  kişiliği ve eserlerinden Dobırçan’daki şiir saatinde öğretmen Selim Selim, Gilan’da da öğretmen Celal Mustafa konuştu.

Şiir  dinlerisi çerççevesinde de  Enver Baki, Arif Bozacı ve öğrenciler kendi  şiirlerini okudular.

Şiir saatlerinde, şiirleri okunarak, merhum yazarlar Necati Zekeriya ve Hasan Mercan da anıldı..

“500 Kitap”projesi  kapsamında  Mitroviça, Vıçıtırın, Priştine, Prizren ve Mamuşa’da  da şiir saatleri düzenlenerek, çocuklara  yazar Enver Baki’nin  kitapları dağıtılacak./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

NİHAT HATİPOĞLU KOSOVALI SEVENLERİYLE BULUŞTU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel