a

KOSOVALI LİDERLER BM’DE KONUŞTURULMADI

Kosova’nın katılamadığı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarına Sırbistan başkanlık ediyor. Toplantıya başkanlık eden   Vuk Jeremiç, genel kurulda Hashim Thaçi’ye söz verilmeyeceğini ısrarla vurgularken, Sırbistan Devlet Başkanı  Tomislav Nikoliç de genel kurula hitaben yaptığı konuşmada, Kosova’nın bağımsızlığı konusundaki tutumlarını değiştirmeyeceklerinin altını çizdi.

Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikoliç, temasları kapsamında önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun ile bir araya geldi.

BM Genel Sekreteri Ban, sorunların diyalog ve barış yoluyla çözülmesi gerektiğini Nikoliç ile yaptığı görüşmede de yineledi. Ban Ki Mun, Nikoliç’in bölgede barış ve istikrar için gösterdiği çabayı takdirle karşıladığını da belirtti.

Sırp lider, Ban Ki Mun’un ardından Amerika Başkanı Barack Obama ile de kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Obama, Belgrat ile Priştine arasındaki ilişkilerde istenilen düzeye gelinmese de, iyileşme kaydedildiğini söylemekle yetindi.

Nikoliç ise Kosova söz konusu olunca Sırbistan’ın toprak bütünlüğünden taviz vermeyeceğini vurguladı.

Ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap eden Nikoliç; Sırbistan’ın Avrupa entegrasyonu, bölgede barış, Priştine ile müzakerelerin devamı ve Sırbistan’ın toprak bütünlüğünün korunması gibi konular üzerinde durdu.

Bu arada, BM Genel Kurulu’na başkanlık eden  Vuk Jeremiç,  Kosova Başbakanı Hashim Thaçi’nin genel kurul’a hitap etmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Sırp medyasına açıklamada bulunan Jeremiç, hakkı olmayan bir kişinin tartışmaya katılmasına izin verilmeyeceğini ifade etti.

Kosova’yla ilgili tartışmalar olacak mı şeklindeki soruyu da cevaplayan Jeremiç, “Sırbistan 12 ay bu mekanizmanın başında bulunacak ve gündemde olmayan konular da görüşülebilecek” dedi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

27 EYLÜL 2012 PERŞEMBE GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş