a

BAKAN YAĞCILAR’IN KIRŞEHİR TEMASLARI

TürkiyeDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun daveti üzerine Kamu Yönetimi bakanı ve KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar 2. Uluslararası Ahilik Sempozyumu’nun gala yemeğine ve sempzyum açılışına katıldı.

Bakan Davutoğlu ve Bakan Yağcılar ilk önce Ahi Evran-ı Veli’nin türbesini ziyaret ettiller. Daha sonra, Grand Terme Otel’deki gala yemeğine geçen Bakanlar birer konuşma yaptı.

“Kırşehir’e ben medeniyetimizin tohum şehri diyorum” ifadesini kullanan Davutoğlu, Ahi Evran-ı Veli’nin hayatı ve düşüncelerini anlattı ve şöyle devam etti “Ahilik XIII. yüzyıl için ne kadar geçerliyse, doğruysa ve insan ruhuna hitap etmişse günümüzde de bu küreselleşen dünyada aynı şekilde geçerlidir. Artık, Ahiliğin Çin’den, Latin Amerika’ya kadar küresel ekonomi içinde yeniden tanıtılmasına, tanınmasına ihtiyaç vardır. Dış politikamızın izlerinde de Ahiliğin izleri vardır ve olacaktır. Ahilik ne diyor; ‘Elini, kapını ve sofranı açık tut’. Bizim dış politikamız da bütün insanlığa, sahip olduğumuz birikimi açık tutmaya dayalı bir dış politikadır. Eğer birinin ihtiyacı varsa ve biz onun ihtiyacını bilmemize rağmen, o ihtiyaca cevap verecek imkan olmasına rağmen o ihtiyaca cevap vermek için harekete geçmiyorsak, Ahi olamayız. Bu milletin bu mirasa sahip çıkarak en yakın komşusundan Suriye’den, Bosna’dan Kosova’dan, Irak’tan, Azarbaycan’dan Orta Asya’ya, Horasan’a kadar bütün gönül coğrafyamıza gönlümüzü açık tutmak. Bizim geleneğimizde kapımıza gelene kapımızı kapatmak yoktur” diye konuşmasına devam etti.

Türkiye’nin ne kadar büyük olduğunu, Türkiye dışında yaşayan soydaşlar olarak daha iyi anladıklarını vurgulayan Yağcılar ise kendilerinin İslam ve Türklüğün nöbetçisi, Osmanlı ve eserlerinin de bekçisi olduklarını dile getirdi. Ahilik geleneklerini Kosova Türkleri olarak yüzyıllardır yaşattıklarını belirti. Bundan böyle de bu yolda devam edeceklerini ve gelecek senelerde orda bulunan esnaf dernekleriyle bu etkinliklerde aktif rol almak istediklerini ifade etti.

Gala yemeğine, Kırşehir Valisi, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti Kırşehir Milletvekilleri Abdullah Çalışkan, Muzaffer Aslan, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Kudret Saylam ve çok sayıda kişi katıldı.

II. Ahilik sempozyumu açılış konuşmasında Bakan Yağcılar, Ahilik felsefesinin bilimsel açıdan da araştırılması ve gelecek nesillere aktarılması önemine dikkat çekti. Ahilliğin İslam ve Türk kültürünün ve yaşamının önemli bir özelliğini olduğunu ve bu özellik sayesinde de Balkanlar’ daki Türkler kendi gelenek ve göreneklerini koruduklerını ifade etti. Gelecekte bu bilim araştırmalarına Kosovalı bilim adamlarının da katılabileceğini ve bu konular üzerinde desteklerin sunulabilceğini de ifade etti.

Kırşehir ziyareti esnasında Bakan Yağcılar ’14 Mahalleye 16 Park Projesi’ kapsamında Çukurçayı Mahallesi’nde yaptırılan Hılla Nilüferli Parkı ve Kütük Evi açılışına katıldı. Açılış törenine Vali Özdemir Çakacak, Ak Parti Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şahin, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, İl Genel Meclis Başkanı Şuayip Soysal, Ak Parti İI Başkanı Salih Çetinkaya, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Müfit Göçen, 2. Uluslararası Ahilik Sempozyumu’na katılan bilim adamları ve çok sayıda vatandaş da katıldı.

Törende konuşan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, bölgeyi yaptıkları park sayesinde sosyal faaliyeti zengin bir alan haline getirdiklerini söyledi. Hılla Gölü’nün Kırşehir tarihinde çok eski bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Bahçeci, “Tarihimizde Ahi Evran-ı Veli Hazretleri’nin, Yunus Emre’nin ve Hacı Bektaşi Veli’nin bu gölün etrafında zaman zaman bir araya gelip sohbetleriyle karşılıklı istişarelerde bulunduğunu kaynaklarımızda görüyoruz” dedi.

Açılış nedeniyle düzenlenen yöresel yemek yarışmasında dereceye girenlere Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Vali Özdemir Çakacak, Milletvekilleri Abdullah Çalışkan, Muzaffer Aslan ve Esnaf Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk tarafından ödüller dağıtıldı.

Ödüllerin verilmesinin ardından konuşma yapan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, “Biz de evladi fatihan topraklarında yani Balkanlarda Ahilik-Türk kültür ve geleneklerini devam ettiriyoruz. Bunları siyasi çalışmalarımız ve derneklerimizin destekleriyle sağlıyoruz. Amacımız Kosova’da güçlü ve kalıcı olmak ve yeni bir devlet olarak da Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmaktır. Bugün bu güzel ortamda park açılışı ile belediye anlayışının en iyi örneğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

MERKEZ CAMİİ’İN TEMELİ 8 EKİMDE ATILIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş