a

KOSOVA’DA SEÇİM SANCILARI

ercan kasap

Sağolsunlar ,anavatan Türkiye’den gelen değerli  milletvekilleri , belediye başkanları ,dernek başkanları ve  dostlar, desteklerini  bu  seçimlerde de esirgemedi.

Kosovalı Türklerin genel seçimlerden başarılı çıkması için epeyce çaba harcadı.

48 milletvekili adayı ile  seçimlere katılan Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP)  8 bin’in üzerinde oy almasında muhakkak ki, Türkiye’den  gelen değerli dostların katkısı var.

Türkiye’de eğitim gören Kosovalı öğrencilerin ve Kosova kimliğine de sahip  T.C. vatandaşlarının oy vermeleri  için  Kosova’ya getirtilmesi , ne kadar da zahmetli bir iş. Bir de 5 miiletvekili adayına  oy verilmesi konusunda Türkiye’den getirtilen seçmenlerin fazla kafa yormamaları için oy pusulasında işaretlemeleri gereken numaraları da kağıtçıklara yazarak avuçlarına  sıkıştırılması ,hiç te kolay bir iş değil. Sonuçta tüm bu yapılanlar  yardım, birlik ve berberlik ile destek adına yapıldı. Ne güzel…Takdir edici…

Hele seçim kampanyası çerçevesinde söz gelimi Prizren ve Priştine’de  düzenlenen KDTP milletvekili adaylarının toplantılarında, kadınlar matinelerinde söz alan Türkiyeli milletvekilleri ile konuk belediye başkanlarının yaptıkları konuşmalar,Kosovalı Türk milletvekili adaylarına,bir milletvekili kendi partisi ve kendisini halka en iyi şekilde nasıl tanıtabilir açısından çok önemli bir deneyim oldu.

Bu toplantılarda hiç konuşturulmayan  KDTP milletvekilerinin de, bir moda defilisinde mankenler  gibi sahneye çıkıp toplantılara gelen halka el sallamaları, ne kadar da güzel oldu.

Böyle bir tablonun oluşmasında emeği geçenlerin çalışmaları isabetli oldu. Beklenen  ve gerçekçi olan sonuç  alındı. KDTP, Kosova Meclisi’nde Kosova Türklerini  yine 3 milletvekili ile, muhtemelen bir önceki dönemde görev yapan aynı milletvekilleri ile temsil edecek.

Eee, nede olsa Kosova genç bir ülke, genç bir demokrasi.Seçim kampanyaları nasıl yapılır,seçimler nasıl kazanılır diye öğretilmesi  lazım gelen acemi  bir yer.En azından böyle düşünmüş olmalı Türkiyeli dostlarımız… Eksik olmasınlar…Kosova  Türkleri arasındaki bölünmüşlük daha da derinleşti!

12 Aralık genel seçimleri  yapılalı  yaklaşık 10 oldu.

Seçimler  hakkında  değerlendirme ve yorum yapılması için biraz geç  sayılabilir.

Seçim analizinin gecikmeyle  yapılmasının sebebi ise  çok açık.Acele etmeden temkinli  davranmak,  biraz da bekle gör taktiğine sığınmak.

Nihayetinde görüldü ki, seçimler, istenen standartları yakalayamadı.Demokratik, hür, adil, şeffaf  gibi standart ilkelerin çoğu,bir çoklarına göre, ayaklar altına alındı.

Kaldi ki Merkez Seçim Komisyonu (MSK) tarafından şahibeli olduğu gerekçesiyle  Kosova’nın 5 belediyesinde seçimlerin tekrarlanması yönünde karar alması,seçimlerin bekleneni veremediğini kanıtlasa gerek.

Üstelik seçmen sandık  yerlerinden  yüzde 40’ında oylar yeniden sayılıyor.

Kosova’da bağımsızlık ilanı sonrasının ilk genel seçimlerinin bu kadar sancılı geçeceğini hiç kimse beklemiyordu.

İtiraz etmek gerekiyorsa bu seçimlerin  aslında çokça kendine haslığı vardı.

MSK  45 gün gibi kısa bir sürede seçim sürecini hazırlamayı başardı.Bundan sonrası malum. Belediye Seçim Komisyonları  bir çok belediyede sınavdan düştü.

Siyasi partiler tarafından yapılan şikayet ve ittirazları da ,32 bin yerli ve yabancı gözlemcinin gözlemleme çalışmalarını sorgulamaya getiriyor.

5 Belediye’de  seçimlerin tekararlanacağı  9 Ocak’tan sonra, bir süre önce   açıklanan  gayri resmi sonuçlar hisedilir oranda  değişir mi  bilinmez ama, bu seçimlerin haftalarca gündemden düşmeyeceği kesin.

12 Aralık 2010 seçimleri daha çok konuşulacak…

20.12.2010

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

“KOSOVA’DA DOMUZ GRİBİ VAKASI”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş