a
b
b

KOSOVA İADE ANLAŞMALARINI GÖRÜŞÜYOR

Kosova, hükümlü suçluların iadesiyle ilgili olarak Makedonya, Türkiye, İsviçre, Belçika ve İrlanda ile başarılı anlaşmalar imzalamasından sonra, Almanya, Arnavutluk, Slovenya ve İtalya ile de benzer anlaşmalar konusunda müzakerelerde bulunuyor.
Söz konusu anlaşmalar, Priştine’nin adli konularda yaptığı çok sayıda ikili anlaşmalarla ilgili son müzakereler kapsamında yer alıyor ve dört yaşındaki devlet için, ceza adaletini ve hükümlülere yönelik topluma geri kazandırma programlarını geliştirme ve uluslararası topluma tam entegre olma yolunda atılmış önemli bir adımı teşkil ediyor.
Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda ve Belçika ile imzalanan benzer anlaşmalar Parlamento tarafından onaylandı – bunlar eski Yugoslavya tarafından imzalanmıştı.
Kosova Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Yargı İşbirliği Genel Müdürü Arber Gegaj, SETimes’a Ocak ayından bu yana 12 kişinin, geçen yıl ise 18 kişinin Kosova’ya iade edildiğini söylüyor.
Gegaj, “Bütün iade davaları ilk olarak adalet makamlarına sunuluyor ve ilgili kişi hapse mahkum edilmişse hapis cezasını çekmeye gönderiliyor, kovuşturma safhasında ise o kişi hakkında cezai işlem yapılıyor.” diyor.
Ancak Avrupa Dış Eylem Teşkilatı’na göre, iade prosedürü otomatik olarak gerçekleşmiyor. Yargı makamlarına iadeyi reddetme yönünde kanaat yetkisi veren yerleşik tedbirler bulunuyor.
Şahısların AB üyesi olmayan bir ülkeye veya bu ülkeden zorla sevki, genelde üye devletlerin üçüncü bir ülkeyle arasındaki münferit iade anlaşmaları tarafından düzenleniyor.
İki egemen ülke arasında iadenin bazı sınırlamaları var. Devletler genelde kendi vatandaşlarını iade etmiyor ve iade işlemi, ancak işlenmiş olan suç hem talep eden hem de talep edilen ülkede ciddi bir suç oluşturuyorsa mümkün oluyor ve buna çifte suçluluk prensibi adı veriliyor./setimes/

Kosova, hükümlü suçluların iadesiyle ilgili olarak Makedonya, Türkiye, İsviçre, Belçika ve İrlanda ile başarılı anlaşmalar imzalamasından sonra, Almanya, Arnavutluk, Slovenya ve İtalya ile de benzer anlaşmalar konusunda müzakerelerde bulunuyor.Söz konusu anlaşmalar, Priştine’nin adli konularda yaptığı çok sayıda ikili anlaşmalarla ilgili son müzakereler kapsamında yer alıyor ve dört yaşındaki devlet için, ceza adaletini ve hükümlülere yönelik topluma geri kazandırma programlarını geliştirme ve uluslararası topluma tam entegre olma yolunda atılmış önemli bir adımı teşkil ediyor.Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda ve Belçika ile imzalanan benzer anlaşmalar Parlamento tarafından onaylandı – bunlar eski Yugoslavya tarafından imzalanmıştı.Kosova Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Yargı İşbirliği Genel Müdürü Arber Gegaj, SETimes’a Ocak ayından bu yana 12 kişinin, geçen yıl ise 18 kişinin Kosova’ya iade edildiğini söylüyor.Gegaj, “Bütün iade davaları ilk olarak adalet makamlarına sunuluyor ve ilgili kişi hapse mahkum edilmişse hapis cezasını çekmeye gönderiliyor, kovuşturma safhasında ise o kişi hakkında cezai işlem yapılıyor.” diyor.Ancak Avrupa Dış Eylem Teşkilatı’na göre, iade prosedürü otomatik olarak gerçekleşmiyor. Yargı makamlarına iadeyi reddetme yönünde kanaat yetkisi veren yerleşik tedbirler bulunuyor.Şahısların AB üyesi olmayan bir ülkeye veya bu ülkeden zorla sevki, genelde üye devletlerin üçüncü bir ülkeyle arasındaki münferit iade anlaşmaları tarafından düzenleniyor.İki egemen ülke arasında iadenin bazı sınırlamaları var. Devletler genelde kendi vatandaşlarını iade etmiyor ve iade işlemi, ancak işlenmiş olan suç hem talep eden hem de talep edilen ülkede ciddi bir suç oluşturuyorsa mümkün oluyor ve buna çifte suçluluk prensibi adı veriliyor./setimes/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA GÖRKEMLİ ZAFER BAYRAMI RESEPSİYONU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişbaywingrandpashabet giriş