Başta sofra şekeri ve pudra şekeri tüketimleri olmak üzere, gıda sanayinin kullanımında olan bazı şuruplar ve şeker alkolleri de düşünüldüğünde günümüzde bir kişinin yıllık ortalama şeker tüketiminin yaklaşık 24 kg, günlük tüketimin ise 65 gr olduğu tahmin ediliyor. Yazın bu oranların arttığına dikkat uzmanlar, hastalık riskinin de arttığını belirtmekteler.
Sağlık problemi olmadıkça günlük tüketim miktarının 30-50 gr arasında tutulması gerektiğini ve 1 su bardağı gazlı içeceğin 22 gr şeker içerdiğini belirten uzmanlar, aşırı şeker tüketiminin risklerini şöyle anlatıyorlar:
“Yapılan pek çok çalışma, şeker tüketimi ile şeker hastalığı, obezite, kardiovasküler hastalıklar, alzheimer ve diş çürükleri arasında bağlantı kurmaktadır. Günümüz koşullarında şeker tüketimini sıfıra indirgemek gerçekten çok zordur. Şeker tüketildikçe daha fazla tüketilmek istenen bir yiyecek olduğundan süreç içerisinde tüketimi de sürekli artmaktadır. Üstelik şeker, besleyici özelliği olmayan, vitamin ve mineral içermeyen bir besindir.
Özellikle yaz aylarında şeker tüketiminde artış olmaktadır. Havaların sıcaklığı kişileri daha bol şekerli soğuk meşrubatlara veya dondurmaya yönlendirmektedir. Şeker tüketimi mevsimlere göre farklılık gösterse de aslında gereksinim değişmemektedir. Bu nedenle yaz veya kış aylarında şeker tüketimi sağlığı olumsuz etkileyecek düzeylere çıkmamalıdır.”
Aşırı şeker kronik hastalıklara zemin hazırlıyor
“Karaciğer, yüksek oranda şeker tüketildiğinde fazla olan şekeri yağa dönüştürmeye başlar. Bu noktadan itibaren şeker, karaciğer ve kalp sağlığını tehdit etmeye başlar. Yüksek şeker tüketimi aynı zamanda diş çürüklerine de sebep olmakta ve bağışıklık sistemini baskılayarak kan şekeri dengesini olumsuz etkilemektedir. Kısaca, aşırı şeker tüketimi kronik hastalıklara zemin hazırlar demek de yanlış olmayacaktır.”
Hiç şeker tüketmeden de bu ihtiyaç karşılanabilir
“Halk arasında hiç şeker tüketmemenin de olumsuz olduğu düşünülür. Oysa bu doğru değildir. Şeker, karbonhidrat içeren besinlerden ayrıştırılarak elde edilen bir maddedir. Vücudumuz tadı şekerli olmadığı halde karbonhidrat içeren yiyeceklerden de ihtiyaç duyduğu şekeri elde eder. Böylece hiç şeker tüketmeden bile şeker ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Tatlı tüketilme istenildiğinde rafine edilmiş fabrikasyon şeker yerine bal, pekmez veya doğal meyve gibi daha doğal şekerlerin tüketilmesinde fayda vardır.”
40 DERECEYİ BULAN SICAKLAR HASTA SAYISINI ARTIRDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI
TÜRKLER EN ÇOK BU MİLLETE BENZİYORMUŞ!
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.