New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon’ub üç aylık Kosova raporu görüşüldü. Rapordaki odak noktalarını denetimli bağımsızlığın kaldırılması, Kosova’nın kuzeyindeki durum ve Priştime ile Belgrad arasındaki müzakereler oluşturdu.
Başbakan Hashim Thaçi ve Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ilk kez katıldıkları BM Güvenlik Konseyi’nde farklı tutumlar ortaya koydular.
Priştine ile müzakerelerin bir üst seviyeye çıkartılması için Belgrad’ın hazı olduğunu söyleyen Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç, teknik müzakerelerin devam etmesi gerektiğini ancak yeterli olmadığını savunarak, hiçbir konunun çözümsüz kalmaması gereğine dikkat çekti.
Daçiç, ülkesinin Kosova’nın bağımsızlığını hiçbir zaman ve hiçbir şekilde tanımayacağını da vurguladı. Kosova’nın bağımsızlığının Arnavut organlar tarafından ilan edildiğini ileri süren Daçiç, Kosova’nın statü sorunun Sırbistan hükümeti için öncelikli konular arasında yer aldığını kaydetti.
Daçiç’in açıklamalarına yanıt veren Başbakan Hashim Thaçi, Kosova’nın statüsünün 17 Şubat 2008’de çözüme kavuştuğunu söyledi.
Denetimli Bağımsızlığın sona ermesinin Kosova için yeni bir dönem oluşturacağını Belrirten Thaçi, “ hükümet Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirmeden yana ancak bu süreçte ülke egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlal edilmemesi gerekir. Priştine ve Belgrad diyalogunda yedi anlaşmaya varıldı, ancak Sırbitan’nın engellemeleriyle bun anlaşmarın çoğu sadece kağıtta kaldı” ifadelerini kullandı.
BM Güvenlik Konseyi üye ülkeri ise, kuzeydeki vatandaşlara ve uluslararası güçlere yapılan saldırıları kınarken, Kosova’nın bölgede İdari Ofis açmasını olumlu karşıladılar.
KOSOVA MECLİSİ 30 AĞUSTOS’DA TOPLANIYOR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.