a
b
b

ŞAKİR MAKSUT’UN ARDINDAN

 O, yaşadığı dönemine damgasını vurmuş,

Kosova Türklerinin bir değeri olarak anılacaktır

 Her şeyden önce şunu vurgulamak gerekir ki, Şakir Maksut hangi görevde bulunursa bulunsun Kosova Türklerinin her yanlı ayakta kalması ve kalkınmasında büyük bir özen ve sorumluluk duygusuyla  çok büyük katkıları olan bir şahsiyetti.

 Kosova’da Türkçe Televizyon çalışmaları onunla ilk adımını atmış,haberinden  kültür sanatına, belgeselinden çocuk, gençlik, spor,müzik yayınlarına dek her şeyin mükemmel bir şekilde gerçekleşmesi için can baş olmuş, evrensel anlayışı ağır basmasına rağmen, Türkçenin yaşatılması, rengârenkliliği doğrultusunda kavgasını entelektüel sınırları çerçevesinde ödün vermeden yiğitçe verebilen bir yönetici, koordinatör, aydındı.

 1974 yılında iş başı yapmaya başladığım ve  1999 yılına kadar onun yönetimindeki redaksiyonda ben de yer almış, işe olan saygısı, duyarlılığı, sorumluluğu ve halkın her yönlü gereksinimlerine, sorunlarına bu denli yüreklice yaklaşımı olan ender insanlardan biri olduğuna yakından tanık oldum.

 Hiçbir şeyi oluruna bırakmazdı. Planlı, titiz ve büyük bir sorumlulukla işlerin gerçekleşmesine özen gösterir, yapılan haberleri günü gününe izler, hafta başında da ayrıntılarıyla haftalık program üzerine redaksiyon toplantılarını bizzat yöneterek, her yayınlanan haberin en küçük ayrıntısına kadar inerdi. Redaksiyonu kalite açısından güçlendirmek için kadro konusunda sürekli arayış içinde olmuştur.

 Bir tek onun sayesinde, otoriter yapısı sayesinde  Priştine televizyonundaki Türkçe programda giderek genişleme olmuş, haberler dışında; belgesel, çocuk, gençlik, müzik yayınları yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da  hazırlanarak izleyicilere en mükemmel şekliyle sunulmuştur.

 O, özellikle Kosova Türkleri arasında her alanda  var olan değerlerin ekrana gelmesi için olmazsa olmaz bir anlayış içinde oldu. Bir programın başarılı olması için herkese en ayrıntısına kadar yardımını sunmayı adeta boyun borcu bilirdi. Programların dışa açılımını olanaklar çerçevesinde hep destekledi.

 Özellikle Makedonya’daki Türk kültür, sanat, eğitim olaylarının izlenmesi, belgesel programların hazırlanması ve Priştine televizyonu Türkçe Yayınlarında yer alması için her zaman  çok büyük anlayış göstermiştir.

 Şakir Maksut programların ulu orta değil, hep en güzel olmasını savunurdu. Zaten kendisinin sergilemiş olduğu performans, hepimize örnek oldu.

 TRT’yle yapılan işbirliği sonucunda Priştine televizyonunda yıllar boyu çeşit dallarda programlar yayınlandı, Kosova Türklerinin ve Kosova genelinin beğenisini kazandı. Gene TRT’yle yapılan işbirliği sonucu ortak yapım olmak üzere birkaç dizi hazırlandı. Her iki ülkenin sanatçılarının yer aldığı  diziler izleyicilerde büyük ilgi uyandırdı.

Uluslar arası düzeyde Struga Şiir akşamları, Ohri Balkan Folklor Festivali, Özel Ekiple birlikte başta Türkiye olmak üzere gerçekleşen nice programlar onun desteğiyle ekranlara gelmeyi başarmıştır. Priştine Televizyonu stüdyoları:Aziz Nesin, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Arif Sağ, Emel Sayın, Mustafa Kandıralı, Erol Büyükburç, Barış Manço, ve burada adlarını anamadığımız daha nice edebiyat, müzik, sanat, bilim  dünyasının belli başlı simalarını gene onun onayıyla ve girişimleriyle  konuk etmiş, ve tüm bu nedenlerden Türkçe Yayınların kalitesinin artması sağlanmıştır.

 Eski Yugoslavya televizyon evlerinin boy gösterdiği Portoroj Televizyon Günlerinde de onun yönettiği Türkçe Program olarak defalarca yer almış, ödüller kazanılmıştır.

 Ben burada Şakir Maksut’un Priştine televizyonu’ndaki çalışmalarına özlü bir şekilde ışık tutmaya çalıştım. Onun diğer alanlarda takdire şayan çalışmaları var. Kendisini minnetle anıyor, mekânı cennet olsun diyorum.

 Zeynel Beksaç

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KARDEŞLİK SINIR TANIMADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom giriş