a

“TÜRKİYE’DE CİDDİ BİR BALKAN LOBİSİ VAR”

erhan türbedar

Gerçek Kültür Sanat ve Spor Derneği’nde Balkanlarda Son Gelişmeler ve Türkiye’nin Yeri Konulu Konferans düzenlendi . Yaklaşık bir saat süren konferansta konuşma yapan  Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Dış Politika Analisti Erhan Türbedar  Türkiye ile Balkanlar arasındaki ilişkileri her yönüyle ele aldı.

Konuşmasına Türkiye’nin Balkan politikasındaki değişmeyen faktörlerle başlayan Türbedar, bunların başında tarih faktörünün geldiğini çünkü ortak tarihsel zeminin her iki tarafın da birbirini çok iyi tanımasına neden olduğunu belirtti. Bir diğer değişmeyen faktörün coğrafya faktörü olduğunu söyleyen Türbedar, Balkanların Türkiye’nin önünde uzanan bir köprü olduğunu  ve bölgede yaşanan bütün gelişmelerin  Türkiye’ye siyasi ekonomik ve kültürel yansımaları olduğunu  vurguladı.  Balkanlarda 2 milyon Türk’ün yaşadığını ve  bölgede Türklerle ortak tarihi, kültürü paylaşan toplulukların mevcut olduğunu  bu yüzden insan faktörünün de çok önemli olduğunu ifade eden Türbedar, Türkiye’de ciddi bir Balkan lobisinin olduğunu ve iktidarın değişmesi durumunda bile Türkiye’nin Balkanlara olan ilgisinin azalmayacağını kaydetti.

Son zamanlarda Avrupa ve Amerika’nın ortaya attığı Türkiye’nin politikasında eksen kayması oluştuğu iddialarına da değinen Türbedar, “Türkiye’nin dış politikasında eksen kayması  için ya bir iç devrimin oluşması ya da uluslararası sistemde kırılma meydana gelmesi gerekir. Bu da Türiye’de olmadığı için ülkenin dış politikasında bir eksen kayması mevcut değildir” dedi.

Türkiye – Sırbistan ilişkilerini de yorumlayan Türbedar son 3 yılda iki ülke arasında ilişkilerin iyi durumda olduğunu belirterek, Türkiye’nin arabuluculuk yapmak istediği Priştine – Belgrad müzakerelerinde Kosova’nın statüsünün görüşülmeyeceğini, bunun kapatılmış bir konu olduğunu  belirtti.  “Kosova’nın önünde iki  temel meydan okuma bulunmaktadır. Biri iç politikaya diğeri ise dış politikaya ilişkin meydan okumadır”  diyen Türbedar Kosova kuzeyindeki sorunlara ve Kosova’nın daha fazla ülke tarafından tanınmasına da değindi.

“Kosova Kuzeyi’ne Ahtisari Planı çerçevesince belediye düzeyinde özerklik verilmesi düşünülüyordu. Ancak son zamanlarda masalarda  Kosova’nın Kuzeyinin koparılıp Sırbistanla birleşmesi gibi Ahtisari Planı’ndan daha fazlası konuşuluyor” açıklamasını yapan Türbedar, etnik sınırlara göre bir ayrım yaşanırsa işte o zaman pandoranın kutusu açılır ifadelerini kullandı. Türbedar,  Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’nın Kosova ziyaretinde “Kosova bölünmez” sözleri zaten Türkiye’nin Kosova Kuzeyi konusundaki tutumunu da göstermiş olduğunu kaydetti.

Son olarak Türbedar,  Kosova’nın dış politikaya dair dış meydan okuması olan bağımsızlığının daha fazla ülke tarafından tanınması konusunda Türkiye’nin çalıştığını söyledi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

SEÇİM ŞİKAYETLERİNİN İNCELENMESİNE BAŞLANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel