a

İZMİR TİCARET ODASI HEYETİ KOSOVA’DA YATIRIM ŞARTLARINI ARAŞTIRIYOR

Akın Kazançoğlu’nun başkanlığındaki İzmir Ticaret Odası heyeti, Kosova  ziyareti çerçevesinde Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Cüneyd Ustaibo ve Kosova’ya Yatırımları Tanıtma Ajansı (İPAK) Müdürü valdrim Luka ile bir araya geldi.

Görüşmede, Prof. dr. İsmail Adak’ın başkanlığındaki  Yalova Üniversitesi  heyeti  de hazır bulundu.

Kosova Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Cüneyd Ustaibo, İzmir Ticatet Odası heyetinin bu ziyaretinin, Kosova ile  Türkiye arasında ekomnomik ilişkilerin daha ileriye taşınması yönünde gösterilen kararlığının güzel bir örneğini teşkil ettiğini beli,rtti. Kosova’nın özellikle Türk işadamları ve yatırımcılarını her zaman kucak açmakta hazır olduğunu kaydeden Bakan yardımcısı Ustaibo, “ Kosova ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerde önemli ilerlemelerin yaşandığına tanığız. Bu ilişkilerin daha da ilerletilmesini arzuluyoruz. Türk yatırımcısının Kosova’da mevcut olmasını ayrı bir önem taşımaktadır” ifadesini kullandı. Kosova’da , TEB Bankası, Çalık Grubuna bağlı BKT Bankası, Limak, Enka, Ülker  gibi önemli Türk şirkertlerinin  Kosova’da faaliyet gösterdiğini belirten Bakan Yardımcısı Cüneyd Ustaibo, geçenlerde Türkiye ile Kosova arasında imzalanan  ve yatırımların güvence altına alınmasına ilişkin anlaşmanın yatırımlar açısından  büyük önem  taşıdığını, yakın bir tarihte de iki ülke arasında Serbest Ticaret  Anlaşması’nın imazalanacağını belirtti.

30’a yakın işadamının yer aldığı heyeti yöneten İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu  da, ilk sırada kardeş ülke Kosova’yı ziyaret etmekten son derece mutlu olduklarını ifade etti. Türkiye  ile Kosova   arasında ekonomik ilşikilerin geliştirilmesine öncelik verdiklerine işaret eden Kazançoğlu, ekonomik ilişkileri yatırımlarla taclandırmanın gereğini ortaya koydu. “ Ekonomik ilişkilerimizi ilerletmeli, ilişikilerimize yeni boyutlar kazandırmalıyız” şeklinde konuşan Akın Kazançoğlu, ziyaret sırasında yatrım imkanlarını tüm detaylarıyla ele alacaklarını belirtti.

Kosova’da Yatırımları Tanıtmak Ajansı Müdürü Valdrim Luka, Türkiye’nin Kosova’da yabacı yatrımlar bakımından 1’inci ülke konumunda olduğunu belirterek, Türkiye’nin, Kosova’nın en önemli ekonomik partnörü olduğunu  söyledi. Kosova’nın  Türk yatırımcılarını son derece önemsediğini kaydeden Luka, Hükümet olarak yabancı yatırımcılara, arsa tahsisinden başlayarak elekrik fiyatındaki indirimlere kadar  önemli kolaylıklar sağladığını hatırlattı. Geçen yıl  yüzde 8’lik bir büyümeyei yakalayan, yabancı yartımlarda da yüzde 28’lik bir artış gösteren Kosova’nın, Avrupa Birliği 8AB)  ülkelelerine gümrüksüz mal ihraç etmesi dolayısiyle  yabancı yatrımcılara öenmli avantajlar sağladığını kaydetti.

Yalova Ünivesitesi ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve İlim Yayma  Vakfı  heyetinin başında bulunan Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Adak  Türkiye ile Kosova arasındaki çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesinin  iki ülke için de hayırlı olduğunu söyledi.

Toplumların ekonomik ilişkilerin ilk önce aşla başladığını hatırlatan Prof. dr.  Adak,  toplumların ekonomik ilişkilerini ilerletme çalışmalarıyla aş sorunlarınınn da hafifletilebileceğini, bu çalışmaların sonucunda belli bir gelir sevisyesine ulaşabıleceğini, ikinci meselenin de iş olduğunu   hatırlattı.  Türkiye olarak bölgededi insanlara iş temin edilmesi zorunluğuna dikkat çeken  Prof. dr.  İsmail Adak, buradaki işsiz gençlerin Yalova’da eğitim merkezierinde eğiterek, daha kolay iş bulabilmelerine ya da iş sahibi olmalarını sağlayacaklarını belirtti.

Prizren “Esnaf ve İşadamları Derneği Başikanı Edis Çabrat da dernek olarak meslek edinme kursları çerçevesinde   yıllardır genç gönderdiklerini bu vesile ile de bu imkanları sağlayan Türkiye’ye teşekkürlerini ifade etti./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

“ASANAJ’IN ÖLÜMÜNÜN TÜM AYRINTILARI ARAŞTIRILACAK”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel