Kocaeli MHP Milletvekili Lütfü Türkkan , Kosovalı öğrencilerin bu yıldan itibaren uygulanacak olan Türkiye Üniveristeleri’nde eğitim görmeleriyle ilgili olarak yeni program kapsamında bazı konulara açıklılık getirilmesi amacıyla Türkiye Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e yazılı olarak cevaplandırlması üzere bazı sorular sordu.
Türkkan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na gönderilen ve soruları içeren mektup şeöyle:
“Kosova’da 1992 yılında merhum Alparslan Türkeş’in başlattığı büyük öğrenci projesi kapsamında Kosova’da Türk öğrencilerine ayrı kontenjan verilirdi. Geçtiğimiz yılda Kosova’da Türk öğrencilerine verilen lisans kontenjanlarında büyük değişiklikler yapılmıştır. Bu yıl Balkanlara ait yapılan projeye göre; Sırp, Makedon, Hırvat, Arnavut kökenli öğrenciler gibi Türk çocukları da aynı proje kapsamına alınmıştır. Projede; YÖK’ün kararı gereği 12 ya da 13 yıl Türkçe eğitim gören bir öğrencimiz Türkçeden sınava tabi tutulacak, Kosova’da Yunus Emre Merkezlerinde üç ay kurs görenler aldıkları sertifika gereği, Türkçeden sınava tabi tutulmayacaktır. Bu tavır Kosova ve Makedonya’da Türkçe eğitimiz hiçe saymaktadır.
Bu nedenle;
Geçtiğimiz yılda Kosova’da Türk öğrencilerine verilen lisans kontenjanlarında büyük değişiklikler yapıldı. Sırp, Makedon, Hırvat, Arnavut kökenli öğrenciler gibi Türk çocukları da aynı proje kapsamına alındı.
YÖK’ün kararı gereği 12 ya da 13 yıl Türkçe eğitim gören bir öğrencimiz Türkçeden sınava tabi tutulacağı ama Kosova’da Yunus Emre Merkezlerinde üç ay kurs görenler aldıkları sertifika gereği, Türkçeden sınava tabi tutulmayacağı kararı alınmış.
Kosova’da 1992 yılında merhum Alparslan Türkeş’in başlattığı ”Büyük Öğrenci Projesi” kapsamında Kosova’da Türk öğrencilerine ayrı kontenjan verilirdi.
Geçtiğimiz yılda Kosova’da Türk öğrencilerine verilen lisans kontenjanlarında büyük değişiklikler yapılmış ve bu hak Türk çocuklarından alınmıştır.
Bu iddialar doğru mudur?
Bu iddialar doğru ise;
1-Kosova’da 1992 yılında merhum Alparslan Türkeş’in başlattığı ”Büyük Öğrenci Projesi” kapsamında Kosova’da Türk öğrencilerine ayrı kontenjan verilmesi uygulaması neden ve hangi gerekçelerce kaldırılmıştır?
2-Kosova’da Yunus Emre Merkezlerinde üç ay kurs görenler aldıkları sertifika gereği, Türkçeden sınava tabi tutulmamasına rağmen 12 ya da 13 yıl Türkçe eğitim gören bir öğrencimiz Türkçeden sınava tabi tutulmasının haklı gerekçeleri nelerdir?
Bu aksaklıkların giderilmesi için çalışmalarınız olacak mıdır?
10 KİLO UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI
TÜRKLER EN ÇOK BU MİLLETE BENZİYORMUŞ!
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.