a

TÜRKİYE’NİN İMKANLARI KOSOVA’NIN İMKANLARIDIR

 TBMM  Dışişleri Komisyon heyeti, Kosova’ya gerçekleştirdiği ziyaretinin ikinci gününde Priştine’de , Kosova Meclisi Dışişleri Komisyonu ile bir araya geldi.

TBMM heyeti, Kosova Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı  ve Vetëvendosje Hareketi lideri Albin Kurti ile Kosova Demokratik Türk Partisi milletvekili ve komisyon üyesi, Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Enis Kervan tarafından karşılandı.

 Büyükelçi  Volkan Bozkır’ın başkanlığındaki  TBMM Dışişleri Komisyon heyeti ile Albin Kurti’nin başkanlığındaki Kosova Dışişleri Komisyonu, 1 saat süren toplantıda, Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerin nasıl daha ileriye götürülebileceği   konularını ele aldı. Bu konuda mutabaktalara varıldığı belirtildi.

Çok yararlı geçtiği değerlendirilen görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında  TBMM  Dışişleri Komisyon Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır, ilk defa TBMM Dışişleri Komisyonu’nun Kosova’ya resmi bir ziyaret düzenlediğini hatırlatarak, “ Türkiye ile Kosova  iki ayrı devlet olarak birbirini  görmemektedir, biz bir aileyiz ve bütün bu ilşikileri aile ferdlerinin  biribirlerine olan sevgi ve saygısıyla yürümektedir” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin elindeki bütün imkanlar Kosova’nındır, Kosova’nın elindeki imkanlar Türkiye’nindir” ifadesini kullanan Büyükelçi Volkan Bozkır, Kosova’nın çıok yakın bir zamanda bütün dünya ülkeleri tarafından tanınması için şimdiye kadar sarefettikleri çabaları artırarak  sürdüreceklerini belirtti.

Kosova’nın Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olması, Nato ve avrupa Birliği (AB) üyesi olması sadece Kosova’nıon değil, Türkiye’nin de temel hedefi olduğunu kaydeden Volkan Bozkır, ayrıca Kosova’nın kalkınması için gerek Türkiye devleti olarak gerek ise Türkiye firmaları olarak en güçlü bir şeklide Kosova’nın yanında olacaklarını söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Volkan Bozkır, Kosova’da yaşayan Türk kökenli Kosova vatandaşlarının gösterdiği höşgörü ortamı için, onlara tanıdığı haklar için, seçimlerde tanıdığı imkanlar için, eğitimlerini sürdürebilmeleri ve dillerini konuşabilmeleri için sağladığı hoşgörü ortamı için de teşekkürlerini  ifade etti.

Kosova Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı  Albin Kurti de, TBMM Dışişleri Komisyın heyeti ile son derece  yararlı görüşme yaptıklarını  ve iki dost ülke arasındaki ilişkilerin, özellikle ekonomik alanda daha da güçlenmesi için Türkiye’nin desteğini aldıklarını belirtti.

Türkiye’nin Kosova’ya bağımsızlık öncesi ve sonrasında verdiği destekten dolayı  teşekkürlerini ifade eden Albin Kurti, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olarak  Türkiye’nin Kosova konusunda uluslararsı sahnede harcadığı çabalarını takdirle karşıladıklarını söyledi. Kosova’yı tanıyan ülke sayısının artmasında Türkiye’nin oynadığı rol ve sarfettiği çabalarının bundan böyle de devam edeceği inancına vutgu yapan Kurti, iki ülke arasındaki iliş kilerin güçlenerek  gelişceğinden emin olduğunu belirtti.

Basın toplantısının sonunda  Büyükelçi  Volkan Bozkır ile Albin Kurti arasında karşlıklı hediye takdimi yapıldı.

TBMM  Dışişleri Komisyon heyeti daha sonra Prizren’e geçti./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

“THAÇİ İLE GÖRÜŞMEM”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel