a
b
b

İSTANBUL PRİŞTİNELİLER DERNEĞİ’NDEN BALKANLAR’A HASRETLİK GEZİSİ

 

İstanbul’dan yola çıkıp 10 günlük bir gezi kapsamında Balkanların bir çok ülkesini gezdiler. Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Bosna Herseg ve Sırbistan’ın ardından Kosova’ya geldiler. Onlar, 1956-1957 yıllarında Kosova’dan Türkiye’ye göç etmiş Kosovalılar. Aralarında Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelenler de var. Balkanların doğa güzellikleriyle tanıştılar, Osmanlının izlerini yaşatan tarihi eserleri gezdiler, Balkanlar’da son olarak yaşanan kanlı savaşın izlerini yerinde gördüler. Eski Kosovalılar olarak da Priştine’de hasret giderme fırsatını buldular. .Bu topraklardan 1956 yılında ayrılmış olanların bir çoğu  56 yıl aradan sonra  tekrar doğdukları topraklarda hasret giderdi. Bir çoğu da Kosova’ya bir kaç kez gelmiş, doğum yerleriyle bağlantılarını canlı tutmaya çalışmış.

 Merkezi İstanbul’da bulunan Kosova Priştineliler Kültür ve Dayanışma Derneği’nin organizasyonuyla gerçekleşen Balkanlar gezisine katılan eski Kosovalıların, Priştine yakınlığındaki Gırmi ormanlarda eski hatıraları bir bir canlandı. Mutluydular…

Balkanlar gezisine katılanların tümünün burada bulunmaktan son derece mutlu olduğunu belirten Kosova Priştineliler Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Suzan Parteş, Kosovaport’a  yaptığı açıklamada, Priştineliler Derneği olarak uzun zamandır gerçekleştirmeyi düşündükleri ve hayalini kurdukları 10 günlük Balkanlar gezisini düzenlediklerini söyledi. Çoğunun Kosova kökenli oldukları ve 1956-57 yıllarında İstanbul’a göç eden aileler olduklarını hatırlatan Suzan Parteş,  aralarında istanbul’dan gelen ailelerin de olduğunu kaydetti. Gezinin Yunanistan’dan başladığını Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Bosna Herseg, Sırbistan’ın ardından Kosova’ya geldiklerini belirten Suzan Parteş herkesin çok mutlu olduğunu , özlemini duydukları bir gezi olduğunu söyledi. 6 aylık iken 1956 yılında ailesiyle İstanbul’a göç  eden Priştineliker Derneği Yönetim Kurulu üyesi Suzan Parteş, “ Balkanlar her zaman gönlümüzde  yatmakta  ve ayrı bir heyecan oluşturmaktadır” ifadesini kullandı.

Eski Priştineli Süleyman Çeklik, doğruğu yerde tekrar bulu maktan dolayı duyduğu heyecanı gizlemeyerek, “Prizren’i ziyaret ettik, en sonunda Priştine’ye geldik, doğduğum yer, büyüdüğüm yer. Sultan Murat türbesini gezdik. Bizim amblemimiz o. Burada yakınlatıom ziyaret etmek isterim vakit bulursak. Priştine’nin çeklik mahalesini gezmek isterdim. Evimi göreyim, yakınlarımız agöstermeyi isterdim. Çocukluğunmda top oynamış olduğum, bisikletle gezdiğim yerleri anımasamk isterdim. Arkadaşlarıma da göstermek isterdim.” Şeklinde konuştu.

Çok güzel bir gezi  olduğunu belirten Vildan Aydın da gezi sırasında duygulu anblar yaşadıklarını söyledi.”Buradaki Osmanlı tarihini, özgeçmişimizi yaşamak,  özellikle son Kosova  savaşıyla ilgili o duygulu anları … Duygu yüklü anlar yaşadık. Bir yandan gezmek güzel iyi ama madalyanın diğer yüzü de var. Savaş izlerini taşıyan izler. Çok üzücü..” diye konuştu.

Kosova’ya ilk defa gelen Ayşe Kılvıroğlu gezi esnasında duygulandığı anların olduğunu, savaşta çok insan ölüğünü, buna çok üzüldüklerini, katliamlara üzlüdüklerini belirterek,  doğa güzellikleri muhteşem olan Balkanlarda Osmanlı eserlerinin ayakta durduğunu, restorasyonlarının  yapıldığını, bundann   dolayı mutlu olduklarını, en azından Osmanlı izinin devam etmesinin sevindirici olduğunu kaydetti.

“Derneğimizin tertiplediği bu geziyi senelerdir dört gözle bekliyorduk “ diye konuşmasına başlayan Vedat Parteş, gezinin nihayet bu sene gerçekleştiğini belirtti.  Yunansitan’dan başladıkları geziyş Kosova’da bitirdiklerini kaydeden Vedat Parteş, “Kosova bizim için apayrı bir şey, Kosova bizim vatanımız, Kosova  ile her zaman gurur duyduk. Bir ayağımız burda devamlı olarak, Kosova ile  her zaman da gurur duyacağız.İlerlediğini görüyoruz. Gözle görülür faaliyetler var.İnşallah yakın zamanda çok daha iyi duruma gelecek” şeklinde konuştu.

 Priştineliler Derneği’nin  tertiplediği geziye katılan eski  Kosovalılar, Priştine’de bol bol  hasret giderdiler./kosovaport/

Haberin görüntüsünü, Video Haber bölümünde izleyebilirsiniz.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVA TÜRK GAZTECİLER DERNEĞİ’NİN 19 MAYIS KUTLAMA MESAJI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş