a
b
b

ULUSLARARASI BALKAN SEMPOZYUMU BAŞLADI

Sempozyumun açılışına katılan AB Bakanı Egemen Bağış, Balkan ülkelerinin AB üyeliğini Türkiye’nin üyeliği kadar önemsediklerini ifade etti.

Balkan Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla Bağcılar Belediyesi, Kırklareli Üniversitesi ve Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformu tarafından hazırlanan Uluslararası Balkan Sempozyumu başladı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katılımıyla Grand Cevahir Otel’de açılışı yapılan sempozyum 3 gün devam edecek.

Programın açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Balkan Savaşları’nın Çanakkale ve Kurtuluş savaşları kadar bilinmese de sonuçları itibariyle çok önemli olduğunu ifade etti. Genelkurmay verilerine göre Balkan Savaşlarında 632 bin 408 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Çağırıcı, savaşın en önemli sonucunun ortaya çıkardığı mülteci sorunu olduğuna dikkat çekti.

Sempozyumu niçin düzenlediklerine de değinen Çağırıcı şunları söyledi: “Bağcılar 1924’te Selanik’ten gelen hemşehrilerimiz tarafından kuruldu. Daha sonra Bulgaristan’dan, Kazakistan’dan Türkiye’deki bütün illerimizden göçler aldı. Yani göçlerle kurulmuş bir ilçeyiz, Türkiye’nin, İstanbul’un bir mozaiğiyiz” dedi.

Sempozyumun açılışını yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptığı konuşmada Balkan Savaşlarının 100. Yılı dolayısıyla sempozyum düzenleniyor olmasının önemine dikkat çekti ve sempozyumun İstanbul’da düzenleniyor olmasının ayrıca önemli olduğunu söyledi. Bağış, “Dünyada içinden deniz geçen tek şehir olan İstanbul, Balkan kokusunun Balkan hissiyatının en rahat hissedildiği şehirlerden bir tanesi” diye konuştu.

Balkan ülkelerinin AB üyeliklerini desteklediklerini ifade eden Bağış sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa Birliği Bakanlığı ve Başmüzakereci görevini Sayın Başbakanımız bize verirken şu talimatı da verdi: ‘Balkanlar’daki ülkelerin Avrupa Birliği üyeliğini en az ülkemizin AB üyeliği kadar önemseyeceksiniz ve onlara destek olacaksınız. Bugün bizim için Sırbistan’ın da Arnavutluk’un da Makedonya’nın da Bosna Hersek’in de Kosova’nın da Avrupa Birliği üyeliği en az bizim üyeliğimiz kadar önemlidir.'”

Balkanların huzurunun teminatının Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirten Bakan Bağış, “Balkanlar’daki bazı liderler, bazı devlet başkanları, bazı başbakanlar, bazı siyasi parti başkanları kendi seçimlerinde başarılı olabilmek için Tayyip Erdoğan’ın kendilerini ziyaret etmesi için adeta kuyruğa girmiş durumdalar” şeklinde konuştu.

“Kimsenin hiç şüphesi olmasın bizim kimsenin toprağında gözümüz yok ama yüreğimiz var” diyen Bağış, “O topraklarda huzur olsun, o topraklarda dileyen kendi inancını, kendi kültürünü yaşayabilsin istiyoruz. Biz nasıl ülkemizde bazı gruplara özgürlük alanları açıyorsak, o ülkelerin de, hele hele AB üyesi olmuş o ülkelerin de bu özgürlüğü göstermesini istiyoruz” dedi.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç da yaptığı konuşmada, Balkanlar’ın Osmanlı’nın ilk kazandığı son kaybettiği topraklar olduğunu ifade etti. Osmanlı’nın Balkan coğrafyasını hep öz yurdu olarak gördüğünü belirten Aykaç, “Balkan toplumları Osmanlı’nın asli unsurlarını oluşturmuştur. Balkan Savaşları’nın kazananı olmamıştır. Bu coğrafyada yaşayan toplumlar açısından Balkan Savaşları büyük bir yıkım olmuştur. Balkan Savaşlarının 100. yılında, savaş için değil barış için bir aradayız ” dedi.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan da bir konuşma yaptı. Balkanların atalarının toprağı olduğunu vurgulayan Dalyan, “Evladı Fatihan’ın kızıyım” diye konuştu.

Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformu Başkanı Kemal ise yaptığı konuşmada, “Bizler Evladı Fatihan’ın torunları olarak o topraklarda yaşanan acıları unutmadık unutturmadık. Bu sempozyumun önemi de oradan geliyor” şeklinde konuştu.

Programa katılan Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nazir ve Yunanistan Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman ile Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran da duygu yüklü konuşmalarda bulundu. Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul da yaptığı kısa selamlama konuşmasında Balkanlarda kan ve gözyaşının yerini 100 yıl sonra barışın almasının önemli olduğunu ifade etti.

Programa Ak Parti İstanbul Milletvekilleri Feyzullah Kıyıklık ve Ünal Kacır ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

ERDOĞAN’A BÜYÜK ÖDÜL

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELgrandpashabet giriş