Priştine Yunus Emre Enstitüsü’nün ev sahipliğinde, senaryosunu Seadete Beqiri’nin yazdığı, yönetmenliğini Genc Berisha’nın yaptığı ve yapımcılığını Fatmir Spahiu’nun üstlendiği “Okarina e Runikut” (Runik’in Okarinası) belgeseli büyük bir ilgiyle izlendi.
“7 Nota” Derneği işbirliğiyle gerçekleşen bu etkinlik, tanınmış sanatçı Shaqir Hoti’nin hayatı ve eserleri aracılığıyla, Arnavut müzik mirasının değerli bir parçasını izleyicilerle buluşturdu.
Çok sayıda seçkin davetlinin katıldığı gecenin en özel anlarından biri ise, Runik kökenli bu nadide geleneksel enstrümanın yapım sanatını yaşatan ve aile mirasını sürdüren Valdet Hoti’nin katılımı oldu.
Programda selamlama konuşması yapan Yunus Emre Enstitüsü Kosova Koordinatörü Ramazan Yılmaz, “Bir Türk kültür merkezi olarak yalnızca Türkiye’nin kültürünü ve mirasını Kosova’da tanıtmakla yetinmiyoruz; aynı zamanda Kosova’nın zengin kültürel değerlerini de ön plana çıkarmayı ve desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu sayede iki ülke arasında dostluk köprüleri kuruyor, ilişkilerimizi daha da güçlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 5 bin yıllık, kilden yapılmış Runik Okarinası, 1968 yılında Skenderaj’ın Runik köyünde bulunmuş olup, yaklaşık 15 santimetre boyundadır. Balkanların en eski çalgısı olarak uzmanlar tarafından kabul edilmektedir.
HÜKÜMET ABD İLE SERBEST TİCARETE HAZIR
BULGARİSTAN İLK F-16 SAVAŞ UÇAĞINI TESLİM ALDI
KOÇANİ’DEKİ YANGINDA HAYATINI KAYBEDENLER TOPRAĞA VERİLDİ
SIRBİSTAN’DA HÜKÜMET DÜŞTÜ
İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU GÖZALTINA ALINDI