a

HAYVANCILIK YATIRIMLARININ YENİ MERKEZİ BOSNA HERSEK OLACAK

Son günlerin ilgi çeken yatırım alanları arasında yer alan hayvancılık sektörüne odaklanan Türk özel sektörü, yatırımda gözlerini Bosna Hersek’e çevirdi. Tarihten kaynaklanan sıkı ilişkiler ve sosyal sorumluluk gereği bölgeyi ele  alan süt ve et üreticileri, önümüzdeki yıllarda bu bölgede büyük hayvan çiftlikleri kurmayı planlıyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in himayelerinde oluşturulan Bosna Hersek ile ilişkilerin geliştirilmesi ve Bosna Hersek’in ekonomik kalkınmasına yardım programı çerçevesinde  İstanbul’da “Bosna Hersek’te tarım ve hayvancılık sektöründeki yatırım imkânları” isimli bir toplantı gerçekleştirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli başkanlığında ve  Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR) ev sahipliğinde Bosna Hersek İlişkileri Geliştirme Merkezi (BİGMEV) işbirliği ile gerçekleştirilen toplantıya Bosna Hersek’i temsilen ülkenin Tarım Bakanlığı üst düzey yetkilileri ve hayvancılık tesisi bulunan Bosnalı özel sektör temsilcileri katılım sağladı.

Bosna Hersek yatırımcıya önemli fırsatlar sunuyor

Sütaş, Pınar Et, Pınar Süt, Aytaç, Saray Hayvancılık, SEK Süt, Beşler, Canet, Mc Donald’s, Yörsan, Pehlivanoğlu, Torunoğlu gibi SETBİR’e üye firmaların üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Bosna Hersek’teki tarım ve hayvancılık konularındaki yatırım imkânları, Türkiye ve Bosna Hersek tarafından yatırımlara sağlanan destekler, kredi imkânları kapsamlı olarak değerlendirildi.

Gümrük vergilerinin sıfırlandığı Bosna Hersek ve Türkiye arasında yatırımcı için ticari hiçbir engel bulunmuyor. Bosna Hersek, ülkelerine yatırım yapan Türk iş adamlarına arsa hibe ediyor ve ya çok düşük fiyatlarla 15-30 yıllığına arsa kiralama imkanı sunuluyor. Yatırımcılardan vergi alınmayan Bosna Hersek’te ayrıca çok düşük faizli kredi imkanları bulunuyor.

Küçükbaş hayvancılık revaçta

Geniş mera alanları ve yılda üç kez hasat imkanıyla yem bitkileri yetiştiriciliği maliyetlerinin oldukça düşük olduğu Bosna Hersek’te yatırım yapan kuruluşlar hayvancılık maliyetinin yüzde 70’ini oluşturan yem fiyatlarından ciddi tasarruf sağlamış oluyor.  Uygun ırklarla hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılık yatırımları için cazip fırsatlar sunan Bosna Hersek’te Türk yatırımcılar  küçük süt işletmeleri, peynir yoğurt tesislerinin yanı sıra büyük hayvan çiftlikleri ve koyun-keçi sütü işleyen tesisler kurmayı planlıyor.

Bosna Hersek üzerinden ihracat imkanlarını da değerlendiren süt ve et üreticileri uzun vadede bu ülke üzerinden AB ülkelerine et ve süt ürünleri ihraç etmeyi düşünüyor. Program kapsamında Türk özel sektörü SETBİR’in ve BİGMEV’in önderliğinde önümüzdeki günlerde karşılıklı ziyaretler gerçekleştirecek./anayurt gazetesi/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

LEVENT BUŞ YALOVA TİCARET ODASINI ZİYARET ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş