Lahey Uluslararası Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi Başkanı Ekaterina Trendafilova, Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) liderleri Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi ve Rexhep Selimi hakkındaki davanın Nisan 2025’te sonuçlanabileceğini açıkladı.
Trendafilova, Savcılık tarafından verilen bilgi uyarınca 43 tanığın bulunduğunu ve tanıkların dinlenmesi için son tarihin 8 Nisan olduğunu söyledi.
Kovuşturmanın 14 tanığın çıkarılmasına karar verdiğini kaydeden Trendafilova, dava sürecinin başlarında tanık sayısının 152 olduğunu, daha sonra savcılğın bu sayıyın 350 ‘ye çıkarılabileceğini kaydetti.
“Pek çok adım atıldı, hakimin görüşü savcının davayı belki nisan başında, hatta daha erken bitirebileceği yönünde” şeklinde açıklama yapan Trendafilova, davanın çok kapsamlı bir dava olduğunu değerlendirdi.
Trendafilova, “Her suçlanan hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğindeki onlarca suçlama var. Arnavutlar, Sırplar, Romanlar, Mısırlılar olmak üzere çeşitli etnik kökenlerden 153 mağdur var.” diyerek, ilgilenen herkese şunu açıklığa kavuşturmak isterim ki, hakimlerin herkese katılımcı statüsü verdiğini, onlara iddia edilen mağdur statüsü verdiğini düşünmemelisiniz ve birinin yargılanması için karşılanması gereken katı kriterlerimiz var. Duruşmalara tanık olarak katılabilirler.” dedi.
KOSOVA ÖZEL ODALARI VE ÖZEL SAVCILIĞI
Kosova Özel Odaları ve Özel Savcılığı olarak da anılan özel mahkeme ve bünyesindeki özel savcılık, Hollanda’nın Lahey kentinde 2011’de kuruldu.
Kosova’da 1998-2000 yıllarında işlendiği öne sürülen savaş suçlarını araştırmak ve yargılamak amacıyla oluşturulan bu yargı organı, uluslararası hakim ve savcılardan oluşuyor.
Özel savcılık, 2019 başından bu yana onlarca eski UÇK mensubunu ifade vermek üzere davet etmişti.
Thaçi ve diğer 3 sanık hakkındaki ilk iddianame 26 Ekim 2020’de onaylanmış, iddianamede adı geçenlerin, 100 kişinin ölümünden sorumlu oldukları öne sürülürken, şüphelilerin cinayet, sürgün ve işkence gibi savaş suçlarıyla itham edildikleri bildirilmişti.
Mahkeme Başkanı Charles Smith, mart ayında yargılamaların başlayacağını ancak iş yükünün fazlalığından dolayı yargılamanın öngörülen 5 yıldan fazla sürebileceğini ifade etmişti.
BAKAN DAMKA’YA BMC OTOMOTİV’DEN ZİYARET
ARNAVUTLUK, 112. BAĞIMSIZLIK YILINI KUTLUYOR
KARADAĞ’IN HEDEFİ AB’YE TAM ÜYELİK
EDİRNE’DE RESSAMLAR BALKAN MİRASI “BOCUK” TEMALARINI KABAKLARA RESMETTİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİNE KARŞI PROTESTO DÜZENLENDİ