a
b
b

TİKA, PRİŞTİNE’DEKİ TÜRKOLOJİ BÖLÜMÜNE YENİ GÖRÜNÜM KAZANDIRDI

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kosova’nın en büyük devlet üniversitesi olan Priştine’deki “Hasan Prishtina” Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün  Tadilatı ve Tefrişatı Projesi’nin açılış töreni yapıldı.

Geçmişten günümüze kadar yüzlerce mezun veren ve bu yıl 28 öğrencinin yüksek öğrenimini sürdüğü Türkoloji bölümü, yapılan tadilat ve tefrişat sonrası yeni görünüme kavuştu.

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka, Tika Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, milletvekili Fidan Brimna Jılta,Priştine Üniversitesi Rektör Yardımcısı Naim Jerliu, TİKA Kosova Koordinatörü Fulya Aslan, Yunus Emre Enstitüsü Kosova Koordinatörü Eamazan Yılmaz,  Türk Temsil eyet Başkanı Albay zafer Yılmaz, Büyükelçilik Eğitim Müsteşarı Veysel Erdel, Maarif Okulları Kosova Koordinatörü Nedim Aslan, Türkoloji Böülüm Başkanı Ergin Jable, öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı tören, kurdela kesimyle başladı.

Ardından konuklar, tadilat ve tefrişatın yapıldığı  Türkoloji bölümünün sınıflarını gezdi.

Törende konuşan “Hasan Prishtina” Üniversitesi Rektör Yardımcısı Naim Jerliu, TİKA tarafından gerçekleştirilen bu projenin Kosova ile Türkiye arasında güçlü bir şekilde ilerleyen işbirliğin bir göstergesi olduğunu belirterek, bu projeyi hayata geçiren TİKA’ya teşekkürlerini ifade etti. Jerliu bu desteğin iki ülke arasında eğitim alanında sürekli gelişen işbirliğin de bir kanıtını teşkil ettiğini kaydetti.

Bakan Fikrim Damka da yaptığı konuşmada, Kosova’daki Türk toplumunun gurur veren Türkoloji bölümünün TİKA tarafından yeniden tadilatı ve donatımı projesi vesilesiyle TİKA’ya teşekkür ederek,  “Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılan bu tür yatırım ve destekler, TİKA’nın Kosova, Balkanlar ve Türk dünyasında Türk toplumu ve Türk dilinin  gelişmesine yapılan önemli bir yatarımdır. Bizim için önemli olan bu bölümün ayakta kalması, öğrencilerin şanlı dilimiz Türk dilinin gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılmasıdır.” dedi. Kosova’daki Türkçe eğitimi ve Türk dilinin, Balkanlar’da öncülük eden bir halkın dili olduğunu hatırlatarak Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Damka, “Umarım Türkçe bu topraklarda ebediyene kadar yaşayacaktır” ifadesini kullandı.

Büyükelçi Tunç Angılı da, Kosova’nın son derece köklü ve derin tarihe sahip milletlerin yaşadığı genç bir devlet olduğunu hatırlatarak, bu devletin kuruluş felsefesinin çok kültürlü bir demokrasi olarak tasarlandığını, bunun devamının da Kosova’nın beka meselesi olduğunu söyledi. “Kosova’daki Türkler , Boşnaklar, Arnavutlar ve tüm diğer milletler aslında bu yeni Kosova devletinin daha ileriye gitmesinde rol oynayacak asli unsurlardır. Bu bakımdan ben Türkoloji Bölüm Başkanı Ergin beyin destekleriyle sadece Priştine Üniversitesi’ne değer katan bölüm olarak değil, aynı zamanda bağımsız ve egemen Kosova Cumhuriyeti’ne değer katan bir bölüm olarak değerlendiriyorum. Çünkü Kosova aynı zamanda Balkanların, hem Avrupa’nın, hem Türk dünyasının kültür merkezlerinden biridir. Tarihte de böyle idi, eveli, bugün ve gelecekte de böyle olacak” şeklinde konuşan Angılı, Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de Kosova’nın yanında olmaya devam edeceğini vurguladı.

TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik de yaptığı konuşmada, 2005 yılından itibaren Kosova’da her alanda faaliyetlerini sürdürdüklerini, bugüne kadar 750 projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Çevik, “Sizler de takdir edersiniz ki milletleri, o milletlerin kültürünü, tarihini, dillerinden bağımsız olarak düşünmemiz imkansızdır. Türk dilinin geliştirilmesine TİKA olarak kurulduğumuz 1992’den itibaren oldukça önem veriyoruz. Bu coğrafyada Orta Asya’dan Balkanlar’a Türk diline, kültürüne, Türkoloji’ye, Türkçe’ye yönelik  yaklaşık 121 projeyi gerçekleştirdik.  121’nci projesi burası. Bu projeler içerisinde de yaklaşık 6 milyon Euro’luk bir yatırım yaptık. Kültürümüz bu bölgede canlı kalsın, birlikte yaşattık bugüne kadar. Kültürümüz ve dilimizle birlikte bir bütün olarak uzun süre yaşadık, Aynı barış ve huzur ikliminin devam etmesi için bugüne kadar nasıl yaşadıysak, Türk millet olarak bundan sonra da birbirimizn değerine, diline, dinine ve o ülklerin iç dinamiklerine, yasalarına, yönetmenliklerine  saygı göstererek yaşamaya devam etmeliyiz” dedi.

Konuşmaların ardından Mahmut Çevik Türkoloji Bölümü Başkanı Prof. dt. Ergin Jable’ye Büyük Türkçe Sözlük kitaplarını, Jable de TİKA Başkan Yardımcısı Çevik’e Türkoloji Bölümünü’nün plaketini takdim etti.

Tören, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KÜÇÜK KIZA BABASINDAN BÖBREK NAKLİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
holiganbet güncelcasibom 780 girişJOJOBETjojobetcasibom girişcasibom güncel giriş 2024​jojobet canlı bahiscasibomgüncel girişlerCasibom GirişJojobethttps://jojobetgirisler.com/https://jojo-bet-giris.com/jojobetcasibomCasibom GirişCasibomcasibomcasibomCasibom