a
b
b

CİNSEL ŞİDDET MAĞDURLARI İÇİN BİRKEZ DAHA ADALET TALEP EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosova’daki savaş sırasında Sırp devletinin cinsel şiddeti bir saldırı aracı olarak kullandığını söylerken, suçun failleri adalete teslim edilmeden tarihin yaralarının sarılamayacağını kaydetti.

Kosova İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Merkezi’nin 25. kuruluş yıldönümünde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, savaş sırasında cinsel şiddetten sağ kurtulanları kahraman ve Kosova’nın onuru olarak nitelendirdi.
Osmani, ” Kosova İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Merkezi, mağdurların seslerini duyurabilmelerini ve adalet mücadelesine devam edebilmelerini sağladı. Size olan desteğin devam edeceğini ve bu uğurda mücadele edeceğimizi temin ederim. Bütün bunlar olurken sürekli olarak geçmişin acılarını hatırladık ve her şeyden önce adalet arama kararlılığımız var. Cinsel şiddet, soykırım lideri Miloseviç tarafından, gelecek nesillerin de mağdur olması için bir araç olarak kullanıldı” dedi.

Kosova İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Feride Rushiti ise, 2019’dan yılından bu yana Kosova’daki savaş sırasında yaklaşık 1300 cinsel şiddet vakasını belgelemeyi başardıklarını söyledi.

Belgelenen 1300 vakanın yüzde 93’ünün kadın ve kız çocukları, yüzde 7’sinin ise erkek ve erkek çocuğu olduğunu belirten Rushiti, “Bu konferans, özellikle savaş sırasında yaşanan cinsel şiddet mağdurları açısından önemli. 1998 sonbaharını hatırlıyorum ve ilk kez savaşta yaralanan, ailesini kaybeden insanlarla tanıştım. Çocuklarından ayrılan ebeveynler ve aynı zamanda ebeveynlerinden ayrılan çocuklar vardı. Bu insanların arasında sessiz kalmış hikayeler de vardı ve bunlar cinsel şiddet mağduruydu. Tıbbi yardımın yanı sıra psiko-sosyal rehabilitasyona da ihtiyaçları vardı. Bugün onlar sessiz kurbanlar değil, aynı zamanda toplumun liderleridirler” ifadelerini kullandı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MALATYA’DA 5,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibom girişCASİBOMCasibomholiganbet güncelCasibomcasibom güncelcasibomcasibom güncel girişcasibomcasibom girişcasibom girisCasibom Girişcasibomcasibom 780 girişJOJOBETjojobetjojobet girişjojobet güncelcasibom girişcasibom güncel giriş 2024​jojobet canlı bahis