a
b
b

KIŞ GELMEDEN DOKTORLAR UYARDI: PIRASA YEMEDEN ÖNCE BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN

Kış mevsiminin en sağlıklı besinleri arasında gösterilen pırasa, çoğunlukla lezzetli olmadığı öne sürülerek birçok kişi tarafından tercih edilmemekte. Doktorlar, bu durumun harika besin değerlerinden mahrum kalınmasına yol açtığını belirterek, faydaları saymakla bitmeyen pırasa hakkında uyarılarda bulundu.

Ekim ayına girilmesiyle birlikte sonbahar mevsiminin etkileri hissedilirken, kış öncesinde beslenme alışkanlıklarında değişikliğe gidecekler için doktorlardan peş peşe uyarılar geldi. Özellikle kış aylarında tercih edilen pırasa ve ıspanak gibi yiyeceklere dikkat çeken doktorlar, lezzetli olmaması öne sürülerek önyargı ile yaklaşılan pırasa hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.

Soğuk havalarda görülen grip gibi hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasını sağlayan pırasanın bolca tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Doktorlar, kalbi besleyen ve vücuttaki kolesterolün atılmasını kolaylaştıran bu yiyeceğin, sağlıklı bir beslenme listesinde mutlaka yer alması gerektiğini vurgulamakta.

Özellikle içerdiği flavonoidler ve kamferol sayesinde, kan damarlarında meydana gelecek hasarların önlenmesini sağlayan pırasa, bol miktarda folat içererek kalp sağlığını destekler. Antioksidan özellikleri taşıyan gallik asit bulunduran mucizevi yiyecek, yaşlanmayı geçiştirerek vücutta ortaya çıkacak kırışıklıklara engel olur.

Pırasa, ayrıca barındırdığı sülfürlü bileşikler sayesinde başta kolon kanseri olmak üzere ağır hastalıklara karşı da koruyucu etki yaratır.

PIRASA YEMEĞİ HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Faydalı olmasının yanı sıra kolay saklanabilen ve zor bozulan pırasa, buzdolaplarının alt bölümlerinde yıkanmadan bir hafta saklanabilir. Dondurucuda ise pırasaları 3 ay boyunca ilk günkü tazeliğiyle

koruyabilirsiniz. Pırasalar pişirilmesi halinde 48 saat içerisinde tüketilmeli ve bu süreçte buzdolabında saklanmalıdır.

Besin değerleri açısından eşsiz olan pırasa, yalnızca bir porsiyon tüketilmesi halinde kan pıhtılaşmasında önemli rol üstlenen K vitamini ihtiyacının yüzde 30’unu karşılar. Aynı oranda pırasa tüketimi ayrıca günlük alınması gereken manganezin yüzde 13’ünü ve C vitamini ihtiyacının yüzde 6’sını tamamlar.

Bu faydalı özellikleri karşın pırasa, yüksek miktarda oksalat içeriyor oluşu nedeniyle bolca tüketilmesi halinde kalsiyumun vücutta kullanılma süreçlerini sekteye uğratabilir. Aynı zamanda oldukça gaz yapan bir sebze olduğundan pırasa, sindirim sistemi sorunu yaşayan insanların çok iyi pişirerek, küçük porsiyonlarda tüketmesi gereken bir yiyecektir.

PIRASA İLE YAPILABİLECEK YEMEKLER

Pırasa, salata çeşitlerinde soğana alternatif olarak kullanılabilir. Kahvaltılarda hazırlanan omlet ve menemenlerle karıştırılabilir. Patates ile birlikte karıştırılması halinde bir püre formunda çorba ile birlikte tüketilebilir. Bu tür hazırlamalarda pırasanın sahip olduğu keskin tadı dengelemek için yiyeceklere et suyu ilave edilebilir./sözcü/

15 34 4 9 13 25

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

“TEKNOLOJİDE KADINLAR” KONULU PANELE BÜYÜK İLGİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibom girişCASİBOMCasibomholiganbet güncelcasibom güncelCasibomcasibom günceljojobetcasibomcasibom güncel girişcasibomcasibom girişcasibom girisCasibom Girişcasibomcasibom 780 girişJOJOBETjojobetjojobet girişjojobet güncelcasibom girişcasibom güncel giriş 2024​